ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Служителите, обслужващи полети страдат по-често от рак

Puls.bg   |   06 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Служителите, обслужващи полети страдат по-често от рак

Източник: iStockphoto

Работата като служител, обслужващ полети изглежда интригуващо, но тя е свързана и с опасности за здравето далеч по-различни от комуникацията с раздразнени пътници. Ново проучване разкрива, че служителите, обслужващи самолетни полети страдат по-често от някои видове рак, за разлика от преобладаващия им процент в общата популация.

 

Учените са установили, че обслужващите полети страдат по-често от рак на млечната жлеза и малигнен меланом (най-злокачествената форма на рак). Ново проучване, публикувано в сп. Environmental Health, установява същата тенденция и при разпространение на други видове рак – на стомашно-чревния тракт, матката, маточната шийка, на щитовидната жлеза и други.

 

Като научен сътрудник в Харвардското училище по обществено здраве и съавтор в проучването Ирина Мордухович споделя изненадата от резултатите, които показват по-голяма честота на рак на гърдата дори при жени с три или повече деца. Типично за честотата на рака на гърдата е, че рискът за развитието му намалява с по-големия брой раждания.

 

Според Мордухович жените с три или повече деца най-вероятно редовно недоспиват. Съчетанието на системното недоспиване с честата смяна на часовите пояси, особено при участващите в международни полети води до нарушения в циркадния ритъм. Тези нарушения в съня се свързват и с повишения риск от ракови заболявания.

 

Проучването не дава конкретен отговор за причинно-следствената връзка между получените резултати и естеството на работа на служителите, обслужващи самолетни полети. Те по-често са изложени на въздействието на някои канцерогени като пестициди, прах от пожарогасители, реактивно гориво и други. Не за подценяване е и експозицията на по-високи нива йонизираща радиация, което според Световната здравна организация повишава риска за развитие на рак.

 

 

На въпроса трябва ли да се притесняваме за собственото си здраве, ако летим често, Мордухович споделя, че не сa проведени достатъчно проучвания сред пасажерите, но въпреки това логично е те да са изложени на сходна експозиция.

 

Стив Фиринг – професор по микробиология и имунология споделя своето учудване по отношение на високия процент на меланомен и немеланомен рак на кожата сред жените в проучването в сравнение с процента в общата популация.

 

В Европа експозицията на йонизираща радиация при служители на полети се наблюдава и взема под внимание от институциите по трудова медицина. За разлика от това в Америка няма законова рамка за това.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter