ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лигавицата на пикочния мехур при жените съдържа бактерии като влагалището

Puls.bg   |   04 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Лигавицата на пикочния мехур при жените съдържа бактерии като влагалището

Източник: iStockphoto

Проучване показва, че в пикочния мехур средата не е напълно стерилна, както се смяташе доскоро. По повърхността на лигавицата има както от т. нар. „добри” или полезни бактерии, така и някои патогенни и условно патогенни щамове. Тези резултати могат да окажат съществено влияние върху възможността за подобряване на диагностиката при уроинфекциите.


Открието опровергава досегашното мнение, че урината при здрави жени трябва да бъде напълно стерилна (без наличие на бактерии). Микробиотата (колониите от бактерии) включват щамове както на патогенни бактерии като Escherichia coli, Streptococcus anginosus, така и щамове на полезни бактерии като Lactobacillus iners, Lactobacillus crispatus и други.


Основната функция на полезните бактерии е потискане на патогенната микрофлора и съответно осигуряване на защита срещу развитието на уринарни инфекции.


Микробиологът Алън Уолф от Университета Лойола в Чикаго споделя, че е необходимо преосмисляне на диагностиката и паралелно с това терапията при инфекциите на уринарния тракт, инконтиненцията (незадържането на урина), както и други заболявания, засягащи пикочните пътища.


За изследването, публикувано в Nature Communications, екипът проследява 149 различни щамове бактерии от близо 100 жени. Резултатите показват, че микробиотата от влагалище и пикочен мехур при участничките се оказват сходни, за разлика от микрофлората в стомашно-чревния тракт например.


Според изследователите изглежда има наличие на трансфер между микрофлората на влагалището и пикочния мехур, което води до уеднаквяване на изолатите от двете лигавици. Изолират се сходни щамове от влагалищната лигавица и тази на пикочни мехур.


Все още остава открит въпросът за това как бактериите могат да преминават от лигавицата на влагалището до тази на пикочния мехур, особено при факта, че по-голямата част от изолираните бактерии по време на изследването не разполагат с флагели (наподобяващи камшичета структури) или пили (захващащи кукички), които да им позволяват придвижване едно място до друго.


Проучването дава нови възможности за подобряване диагностиката и лечението при инфекции на уринарния тракт, а и не само. Необходими са по-задълбочени проучвания за установяване механизма на този трансфер между влагалището и пикочния мехур.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter