ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарства за диабет не действат при по-младите

Puls.bg   |   02 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Лекарства за диабет не действат при по-младите

Източник: iStockphoto

Според резултатите от проучване публикувано на 25 юни в Diabetes Care при по-младите пациенти с нарушен глюкозен толерантност или диабет тип 2 не се запазва способността на организма да произвежда инсулин – нито от първоначалното лечение с дългодействащ инсулин с последващо добавяне на метформин, нито метформин, приложен самостоятелно.


Тези резултати са следствие проследяване на 91 деца на възраст между 10 и 19 години. Разделени на две групи – като при едната пациентите са получили лечение с дългодействащ инсулин в рамките на 3 месеца, след което последващите 9 месеца с метформин. При втората група участниците получават 12-месечна терапия единствено с метформин.


След приключване на тези 12 месеца и при двете групи участници в изследването се прави мониторинг на резултатите в рамките на 3 месеца от края на лечението. Резултатите показват, че диабетът тип 2 напредва по-бързо при по-младите, за разлика от наблюдаваната прогресия при възрастни, въпреки сходното лечение.


Според доктор Елън Лешек понастоящем само два медикамента са одобрени за лечение на диабет тип 2 при деца и юноши, но, за съжаление, приложението им не води до забавяне прогресията на заболяването.


Според друго проучване при по-младите пациенти с диабет тип 2 е налице по-изявена инсулинова резистентност. Като причина за по-бързата прогресия на заболяването се посочва по-бързото отпадане функцията на бета-клетките на панкреаса, произвеждащи инсулин.


Според д-р Кристен Надо макар и с добри резултати от лечението с метформин при по-млади пациенти, то е само временно решение и е необходимо търсенето на други опции за лечение прогресията на заболяването при младежите.


До скоро диабет тип 2 се проявяваше предимно при по-възрастните, поради което за лечението му при по-младите все още няма достатъчно натрупана информация и съответно утвърдени правила за терапия.


Според д-р Грифин Роджърс лечението на диабет тип 2 при деца и юноши все още се надгражда и развива. Но изследванията в тази насоки е важно да продължават, за да се подсигури качеството на живот и неговата продължителност при тези пациенти.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter