ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Алергии и засягане на хранопровода – каква е връзката?

Puls.bg   |   02 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Алергии и засягане на хранопровода – каква е връзката?

Източник: iStockphoto

Препоръки за допълнително изследване за възпалителни промени в хранопровода при прояви на кожна, дихателна или хранителна алергия, дават учени в областта на алергиите. Резултатите от проучването са публикувани в Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practise.


В пручването са проследени деца от тяхното раждане до зряла възраст. Наблюдавано било наличието на еозинофилен езофагит (възпаление на хранопровода с наличие на еозинофилни левкоцити). Смята се, че това е следствие на алергичния марш, който децата развиват.


Рискът за развитие на еозинофилен езофагит нараства при по-голям брой алергии според д-р Дейвид Хил – алерголог в педиатрична болница Филаделфия. Той отбелязва, че ако успешно лекуваме ранните форми на алергия, то по този начин може да профилактираме по-късните прояви на алергия.


Според резултатите от болницата във Филаделфия еозинофилният езофагит се проявява при 1 на 1500 деца и най-често е свързан с генетична предизпозиция. Симптомите, които включва състоянието са болка при преглъщане, рефлукс - връщане на стомашно съдържимо по хранопровода към устната кухина, стомашни болки и натрупване на хранителни остатъци в хранопровода.


При възрастни често състоянието може да бъде пропуснато и оставено недиагностицирано. При т. нар. алергичен марш се наблюдава прогресиране на алергичното заболяване. Например при деца в началото се проявява атопичен дерматит, който след време се последва от проявата на хранителна алергия, а след години може да се проявят и симптомите на бронхиална астма.

 


Проучване в Пенсилвания също проследява деца от раждането им до зряла възраст като проследява изявата на алергични заболявания при тях. Същевременно с това те сравняват риска за развитие на еозинофилен езофагит при деца с проявена алергия и такива с липса на алергии. От изследваните 130 435, при 139 деца е налице еозинофилен езофагит по време на проследяването. Пикът на проява на езофагита е при деца на средна възраст 2 години и половина.


Девет пъти нараства вероятността за развитие на еозинофилен езофагит при деца с поне 3 алергии в сравнение с деца, при които липсват данни за алергия. Рискът за развитие на алергичен ринит се повишава при деца с еозинофилен езофагит.


Изследователите споделят надеждата за ранно прекъсване веригата на алергичния марш. Например чрез лечение на кожните алергии – осъществяване превенция срещу последаващите фази на алергичния марш, в това число и на еозинофилния езофагит.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter