ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Clostridium difficile причина за диария след антибиотици. Микробиология

д-р Ралица Иванова   |   06 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Clostridium difficile причина за диария след антибиотици. Микробиология

Източник: iStockphoto

Към род Clostridium принадлежат редица болестотворни микроорганизми – причинителят на тетануса, ботулизма, газовата гангрена и други. Като представител на този род Clostridium difficile се характеризира с продукцията на токсини. Те са два основни – токсин А и токсин В, които са силни екзотоксини (отделят се от бактерията по време на нейния живот). Разликата с ендотоксините е, че те се отделят след смъртта на микроорганизмите.


Токсините засягат чревната лигавица като водят до нейното възпаление, което е съпроводено и с увеличеното отделяне на течности – секреторна диария.

 

Clostridium difficile е спорообразуваща бактерия. Чрез спорите микроорганизмът издържа дълго време в околната среда и при подходящи условия се размножава и причинява заболяване.


Спорите са издръжливи на въздействието на солната киселина в стомаха и преодолявайки защитните фактори в горните отдели на храносмилателната система достигат невредими до дебелото черво, където се размножават.


Спори се откриват както в околната среда, така и в болничните отделения. Колонизацията на пациентите се увеличава с удължаване на болничния престой. Рискови фактори, освен анитибиотично лечение са оперативни интервенции на стомашно-чревния тракт, напредналата възраст, тежки заболявания, антиацидна терапия, ентерално хранене и други.


Микроорганизмът се изолира обичайно от изпражненията на новородени и кърмачета, но в по-късна възраст колонизацията с микрорганизма е рядкост.


Проучвания показват, че при пациенти с колонирано дебело черво с микроорганизма в действителност имат малък риск за развитие на антибиотико-асоциирана диария. Но приемът на антибиотик води до значителна чувствителност към причинителя.


Спектърът на клинични прояви при заразените варира от безсимптомно носителство до тежки, рецидивиращи (повтарящи се) и фатално завършващи колити.


Заболяване се развива между 5-ти и 10-ти ден от първия прием на антибиотик, но са докладвани случаи на диария настъпваща 10 седмици след спиране на антибиотика.


Мерките за профилактика се състоят в стрикна дезинфекция на болничната среда, избягване на ректални термометри, профилактика на безсимптомното носителство с метронидазол или ванкомицин. Ранното приложение на пробиотици също е добра профилактична мярка за предотвратяване на диарията причинено от Clostridium difficile.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter