ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Коклюш – нужда от реимунизации при подрастващи и възрастни

д-р Ралица Иванова   |   14 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Коклюш – нужда от реимунизации при подрастващи и възрастни

Източник: iStockphoto

Коклюшът е познато заболяване още от времето на Хипократ и Авицена. Първите описани епидемии датират от 16 век. След въвеждане на противококлюшната ваксина е налице осезаемо понижаване на епидемичните нива на заболяването.


В нашата страна ваксината е въведена през 1957 г. Освен драстично намалелият брой на заболелите лица се наблюдава редуциране тежестта на заболяването при инфектираните, както и докладваните смъртни случаи.


Ваксината против коклюш е заложена в имунизационния календар на България в няколко приема – на втори, трети и четвърти месец като компонент от шествалентната ваксина, последват бустери на 16-месечна възраст в състава на петвалентната ваксина и на 6 години като компонент на четиривалентната ваксина – пети последен прием.


Проучвания показват, че титърът на антитела намалява с годините. Делът на възприемчивите към коклюш деца в страни с нисък имунизационнен обхват (под 60-70%) се оценява на 25-30% при тези до 1-годишна възраст, 70-80% до 5-годишна възраст и 95-98% до 15-годишна възраст. Ефикасността на ваксините се определя основно в две насоки - профилактика на инфекцията и предотвратяване на смъртните случаи.


Редица проучвания доказват т. нар. „остаряване на инфекцията“, което представлява зачестяване на случаите сред подрастващи и възрастни. В резултат на това се формира нов резервоар на инфекцията – а именно тези подрастващи и възрастни, при които постваксиналната защита постепенно намалява и в тези групи зачестява регистрацията на заболяването, както и по-тежко протичащите случаи. В Англия и Уелс са отчетени случаи на усложнения, следствие на инфекцията при 15% от пациентите. Най-честите са синуит (възпаление на синусите) и пневмония.


Подемът в разпространението, както и т нар. феномен на проява на заболяването в по-късните години на живота налага преосмисляне на имунизационните схеми.


Епидемични подеми са налице на всеки 2 до 5 години. Приблизително при 1/3 от случаите на инфекция е налице характерната клинична картина. Чести са случаите на нетипично и безсимптомно протичане. Независимо от това заразените са преносители на инфекцията и това най-често са майките и по-големите братя и сестри.


Преди години е била прилагана т. нар. целоклетъчна ваксина, която поради честите постваксинални реакции е била заменена с безклетъчна или ацелуларна. Замяната води до значително понижаване на нежелани странични ефекти, но паралелно с това и по-ниска имуногенност, съответно по-слаб и краткотраен имунитет.


В някои държави от Северна Америка, Западна Европа, както и Скандинавските страни са възприети новите имунизационни схеми, в които на 12- и 17-годишна възраст се поставя трикомпонентна ваксина – срещу тетанус, дифтерия и коклюш. За разлика от това в България се поставя двукомпонентна – срещу дифтерия и тетанус.


Коклюшът е глобален здравен проблем с ендемичност дори в страни с висок ваксинален обхват. Отбелязва се отслабване с възрастта на имунитета както след ваксинация, така и след прекарана инфекция. Заболяването е най-тежко при кърмачетата. Необходим е подход за профилактика на коклюш при юноши и възрастни, които се превръщат в източник на зараза за неваксинираните кърмачета.


Като първа стъпка са предложени практически препоръки за реваксинация на подрастващи и възрастни. Ваксината срещу коклюш е една от малкото ваксини, които се препоръчват и са позволени при бременни жени. Причината е, че по този начин през третия триместър на бременността преминават защитни антитела през плацентата в кръвта на плода и така при новородените се осигурява пасивна защита срещу инфектиране, преди поставяне на първата ваксина с коклюшна компонента най-рано на втория месец след раждането.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter