ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Епидемия от жълта треска – най-тежката от 50 години насам

д-р Ралица Иванова   |   11 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Епидемия от жълта треска – най-тежката от 50 години насам

Източник: iStockphoto

На фона на разгръщащата се епидемия, причинена от Нипа вируса в Керала – щат в южна Индия, в Бразилия и съседните ѝ страни се регистрира най-голямата от 50 години насам епидемия от жълта треска. Постепенно епидемията обхваща Рио де Жанейро, Сао Пауло – градове в югоизточните части на страната.


Вирусът, причиняващ жълта треска произлиза от централните части на Африка, като механизмът на разпространение се осъществява чрез механични вектори – комари от вида Aedes aegypti.


Разпространението на инфекцията и на други континенти се свързва с преноса на захарна тръстика, както и размяната на работна ръка – роби. По този начин жълтата треска се разпространява първоначално на остров Барбадос и Карибските острови. Заболяването се характеризира със сезонност обхващаща месеците от януари до юни – за южното полукълбо.


По време на прокопаването на Панамския канал, поради избухване на епидемия от жълта треска работата временно се преустановява. Разпространението на заразното заболяване има различен ход на отделните континенти. В Южна Америка поради тежкото протичане на инфекцията при приматите те бързо умират и по този начин се прекъсва разпространението на инфекцията.


За разлика от това в Африка инфекцията при приматите протича почти безсимптмно и по този начин те остават източник и резервоар на инфекцията. Това е и причината в държавите от централна Африка периодично да се наблюдават епидемии от жълта треска.


Комарите, които смучат кръв от заразените примати впоследствие пренасят вируса със слюнката си и сред местното население.


Интересен факт е, че в Азия няма регистриращи се епидемии и епидемични взривове от жълта треска. Все още този парадокс не може да бъде обяснен, тъй като на континента са разпространени комарите от вида Aedes aegypti, гъсто населен район е, с постоянно движение на хора (развит туризъм).


Инкубационният период на заболяването е кратък – в рамките на 3 до 5 дни, след което се развиват симптоми на бързо покачваща се температура, умерено до силно главоболие, болки по мускулите и ставите, възможен е катар на горните дихателни пътища. Симптомите постепенно отшумяват в рамките на 2-4 дни, след което настъпва пълно възстановяване.


За разлика от това при тежките случаи на инфекцията след кратък период на видимо подобрение настъпва втора фаза на заболяването – повръщане, жълтеница (иктер) следствие на засягането на черния дроб, засягат се още бъбреците. Налице е хеморагичен синдром – кръвотечение от носа, венците, повръщане на кръв, кървава диария, хематурия (кръв в урината) – клинична картина на хеморагична треска.


Смъртността е висока – от 20 до 50%. Характерно за първата фаза на клиничната картина е, че симптомите са неспецифични и трудно може да бъде насочено диагностичното мислене конкретно към заразяване с жълта треска. Най-сигурният метод за диагностика е доказването на вирусна РНК в ранния стадий на заболяването – с RT-PCR от кръвта на болния.


За откриване на антитела в серум се използват т. нар. имунофлуоресцентни методи – от клас IgM (за острата инфекция) и IgG (в края на възстановителния период).


Вирусът се открива в различни телесни течности – слюнка, урина, кръв, включително и сперма.


Лечението на заболяването до момента е единствено симптоматично - поддържаща терапия. Съществуват средства за специфична защита – ваксина срещу жълта треска. Тя е жива ваксина – с висока имуногенност и съответно води до изграждане на продължителен имунитет. Поставянето на една доза от ваксината осигурява доживотен имунитет.


На страницата на НЦЗПБ (Национален център по заразни и паразитни болести) може да бъде намерена информация за това, в които страни е препоръчително поставянето на ваксината при пътуващите. От значение е 4 до 8 седмици преди пътуване до съответната дестинация да се информирате какви ваксини са препоръчителни и/или задължителни, за да може те да бъдат усъвместени във времето и да се осигури достатъчно време за изграждане на защитни антитела преди заминаването.


За влизането в някои държави поставянето на жълта треска е задължително, в противен случай не се получава допуск от органите, които осъществяват епидемиологичния контрол за влизащите и напускащите страната.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter