ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Едва половината пациенти с ХИВ в България се подлагат на лечение

д-р Ралица Иванова   |   07 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Едва половината пациенти с ХИВ в България се подлагат на лечение

Източник: iStockphoto

Една от засегнатите теми на шестата национална конференция за ХИВ/ СПИН. Екзотични инфекциозни и паразитни болести бе тази за актуалните данни по отношение на епидемиологичното разпространение на ХИВ в страната. Разгледани бяха още разпространението на инфекцията в процентно съотношение в Европа и останалите континенти, както и най-засегнатите групи от населението.


През последните години терапията на ХИВ инфекцията претърпява огромно развитие. Откриват се нови молекули, подобрява се дозовият прием – от 12-14 таблетки на ден в началото до 1-2 таблетки на ден днес. Макар все още ваксина срещу вируса да не е създадена, в момента се предлага т. нар. преекспозиционна профилактика – чрез която се позволява с предварителна медикация (прием на медикаменти) да се осигури защита от заразяване дори и при последващ контакт със заразен с ХИВ или болен от СПИН.


Съвременната терапия позволява значително удължаване живота на инфектираните с ХИВ. Първите разкрити случаи в България от 1987 г. са на пациенти, които и в момента са на терапия и продължават да се лекуват. Това е доказателство за значителното удължаване на преживяемостта при тези пациенти, благодарение на съвременната терапия.


До 2016 г. откритите и регистрирани лица с ХИВ инфекция, в световен мащаб са приблизително 36,7 млн. Основният процент на заразени – около 25,6 млн. души са в Африка. За разлика от това в Европа броят е едва 2,4 млн.


Русия и Украйна са държавите, в които се задържа тенденцията за високи нива на разпространение и съответно регистрирани случаи. През 2017 г. в България новорегистрираните случаи са 241. За периода 1986 – 2017 г. са регистрирани общо 2715 случая в страната.


Нарастващият брой на регистрираните през последните години се дължи главно на активното предоставяне на доброволно консултиране, особено на лица в рисковите групи за инфекция с ХИВ. Разкрити са кабинети за анонимно изследване, както и мобилни лаборатории.
През последните години е налице тенденция за повишаване броя на инфектираните мъже в сравнение с групата на жените. През 2017 г. това съотношение достига 10:1, в сравнение с предишни години – мъже:жени – 3:1. В основния си процент предаването на инфекцията е по полов път – до 88% от случаите, като голяма част от лицата съобщават за непротектиран хомо- или бисексуален контакт.


Процентното заразяване на лица по кръвен път варира около 10-12%. В малък процент от случаите на новорегистрирани пациенти са и тези, при които предаването на инфекцията е по т. нар. вертикален път – по време на раждане и бременност - от заразената майка на плода. Тя има основно значение за предаване в страните от африканския континент.


Докато в Източна Европа и Русия разпространението на инфекцията е основно сред венозните наркозависими, то в Западна Европа все по-голям е процентът сред т. нар. група на мъже, правещи секс с мъже (МSМ – man having sex with man).


Благодарение на програмите за изследване на рисковите групи и подлагане на болните на антиретровирусно лечение (водещо до изчистване на вирусния товар) се достига целевата бройка сред населението за овладяване на инфекцията – а именно под 1%. Всяка година се изследват близо 50-60 000 бременни жени. Предаването на инфекцията от заразени майки на деца се движи в близо 1% за България.


В България има пет центъра за лечение на пациенти, инфектирани с ХИВ – това са София, Варна, Стара Загора, Пловдив и Плевен.


В лечението се цели прицелното съотношение 90 – 90 – 90, което представлява диагностициране на 90% от инфектираните, 90% от лицата, които знаят, че са заразени да започнат терапия и 90% от лекуваните в рамките на 1 година с АРТ (антиретровирусна терапия) да намалят вирусния товар под 50 копия.


В България по отношение на регистриране на инфектираните се достига прицелната стойност – 84%, но по отношение на започване на лечение – едва половината от пациентите се подлагат на терапия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter