ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Акад. Иван Миланов: Очаквам да има ефективно лечение при мигрена, паркинсон и множествена склероза

Puls.bg   |   31 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Акад. Иван Миланов: Очаквам да има ефективно лечение при мигрена, паркинсон и множествена склероза

Източник: Личен архив

Акад. проф. д-р Иван Миланов, д.м.н. е роден през 1954 г. в Стара Загора. Завършва Медицинския университет в  София. От 1981 до 1983 г. е участъков лекар в Общинска болница в Своге. През годините е бил асистент по клинична електромиография в ИСУЛ,  старши асистент в III неврологична клиника на Медицинска академия и  главен асистент в отделение за двигателни нарушения към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“-София. От 1997 до 2001 г. е доцент по неврология към III неврологична клиника, СБАЛНП „Св. Наум“, а от 2001 г. е професор по неврология.

Акад. Миланов е заемал длъжностите зам.-ректор на Медицински университет, София, както, изпълнителен директор на Университетска болница “Св. Наум“, както и  зам.-министър на здравеопазването. От 2010 до 2011 г. е началник Неврологична клиника МБАЛНП „Св. Наум, а от 2012 г. до сега е нейни изпълнителен директор. Акад. Миланов е първият български невролог академик в БАН, и е председател Българското дружество по неврология. Той е автор на 560 научни публикации, на монографии, учебници и ръководства.

 

 - Какво интересно очаквате да се случи в неврологията през следващите 5 години?

 

Очаквам да има ефективно лечение за пациенти с мигрена, Паркинсонова болест и множествена склероза, да се появи лечение за латералната амиотрофична склероза и наследствените миопатии.

Ако трябва да подберете три от най-важни достижения в неврологията, споделени с колегите Ви по време на конгреса, кои ще са те?

Лечение на мигрена с моноклонални антитела, възможност за лечение на мозъчни инсулти и след 4 часовия прозорец и новите перспективи за лечение на множествена склероза.

 

 

 

Вие сте развил много лечението на двигателните нарушения (Паркинсон и множествена склероза) и болката в България. С кои постижения в диагностиката или лечението на множествената склероза се гордеете най-много?

Най-важното беше създаването на специализирани центрове по Паркинсонова болест и множествена склероза към университетските болести и създаване на национални консенсуси за диагностика и лечение на тези заболявания. Преодоля се хипердиагностиката на Паркинсоновата болест.

 

 - Възможно ли е стресът в ежедневието да бъде най-сериозният фактор за отключване на множествена склероза?

 

Стресът е само един от факторите, вторият е наследственото предразположение.

 

 - При какви симптоми хората трябва да се насочат към специалист невролог, за да се постави максимално бързо и акуратно евентуална диагноза множествена склероза?

 

Първите симптоми са коварно краткотрайни и преминават за няколко дни, което забавя диагностиката. Най-чести са нарушения на зрението, изтръпване или слабост на крайниците.

 

 - Kъде биха могли общопрактикуващите лекари да получат повече информация за Вашия опит в лечението на множествената склероза?  

 

Ежегодно на Националната конференция на общопрактикуващите лекари изнасяме лекции на общопрактикуващите лекари за множествена склероза.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter