ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мария Силянова: Ехографските прегледи на щитовидна жлеза трябва да се покриват от НЗОК

Puls.bg   |   25 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Мария Силянова: Ехографските прегледи на щитовидна жлеза трябва да се покриват от НЗОК

Източник: Личен архив

Всеки десети българин е с тиреоидно заболяване, но не знае, защото липсва скрининг.

От 25 до 31 май в България ще се проведе, станалата вече традиционна Седмица на щитовидната жлеза, организирана от Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза (ВИОМ). Инициативата се провежда едновременно в 40 държави по света и цели да повиши информираността за тиреоидните заболявания. 
Разговаряме с Мария Силяновска, председател на Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза (ВИОМ) и основен двигател на кампанията за проблемите, с които се сблъскват българските пациенти с тиреоидни заболявания, какво трябва да се промени и на какво могат да разчитат в рамките на седвицата на щитовидната жлеза.

 

 

 - Г-жо Силяновска, с каква честота се наблюдават проблемите на щитовидната жлеза по света и какъв е броят на засегнатите български пациенти?


Нямам точна информация в световен мащаб, но в България всеки един от 10 души страда от заболявания на щитовидната жлеза, като най-често срещаното е хипотиреоидизъм.

 

 - Ясно ли е колко са пациентите с рак на щитовидната жлеза? 


Около 300 - 350 на година са новооткритите случаи. Информацията за реалния брой в раковия регистър не е точна, тъй като поради спецификата на заболяването, има пациенти, които въобще не са заведени в регистъра.

 

 - Това означава ли, че са необходими промени в регистъра, за да може той точно да отразява броя на заболелите?

 

Разбира се, това е фундамент за раковите заболявания, но трябва група ентусиасти, които да поработят "про боно" за подобряване на системата за отчитане и нещата ще се случат.

 

 - Навреме или късно се поставя диагнозата в България, в сравнение с останалите страни? Знае ли се какъв е процентът на късно диагностицираните пациенти? 

 

Определено диагнозата, често, (но не само в България ) се поставя не навреме. Това се дължи на факта, че обикновено симптомите са нетипични и пациентите първоначално се лекуват от други заболявания като метаболитни, кардиологични, нервно – психически. Наличието на репродуктивни проблеми също може да се дължи на проблеми със щитовидната жлеза.

 

 - На какво се дължи късното откриване на заболяването у нас?
 
Както в цялото ни здравеопазване - няма профилактика. Ехографското изследване на щитовидната жлеза все още не се заплаща от касата, а то е основно, заедно с кръвните тестове, за правилната диагностика. Това е и една от причините да не се прави. Затова като има безплатни скринингови прегледи интересът е огромен, не мога да насмогна да отговоря на запитванията, за което искрено се извинявам. А броят на пациентите, които могат да бъдат прегледани по време на безплатните скринингови прегледи все пак е ограничен. В момента се работи в посока ехографските прегледи да се покриват от Националната здравно-осигурителна каса.

 

 - Знае ли се кога е бил последният скрининг на заболяванията на щитовидната жлеза?

 

Няма скрининги, организирани от държавата. Само от време на време от някой самодеец.За да се реши проблемът с късното поставяне на диагнозата хората трябва да са информирани и държавата да заеме полагаемото й се място. Въпросът е финансов, но всеки при желание, може да си направи профилактичен преглед, както жените ходят на гинеколог и мамолог.

 

 

 

 - Какво следва да се направи по отношение на подобряване на достъпа до лекарства?

 

Има проблем с един медикамент в България, който засяга пациентите с рак на щитовидната жлеза. Тъй като грешно е заложен механизмът, по който се изписва, от това страдат пациентите, които трябва да понесат всички неприятни последици от хипофункцията. А за част от болните, изследванията, чрез които се проследява тяхното състояние, могат да се проведат само при използването на този медикамент.

 

 - Как беше открито заболяването при Вас?

 

Преди 10 години имах здравословен проблем. Опитах се да намеря информация в българските сайтове, но такава нямаше. За щастие един от най-добрите ендокринолози в България, д-р Шинков, е мой съученик, и той ме насочи към това да си проверя щитовидната жлеза. Тогава осъзнах, че не всички хора имат моя късмет. Реших, че трябва да направя нещо, за да помогна на пациентите с тиреоидни заболявания. През 2008 г. създадох сайт и така се започна. През 2011 г., съвместно с проф. Пандев и други съмишленици, създадохме Сружение ВИОМ. Решихме, че ще работим организирано с основната идея да подобрим достъпа до информация относно заболяванията на щитовидната жлеза.

 

- Какви инициативи сте предвидили в Седмицата на щитовидната жлеза тази година?

 

Седмицата на щитовидната жлеза е от 25 до 31 май. Основната цел, която си поставяме, е да повишим информираността на обществото, колко е важна щитовидната жлеза за нормалното протичане на процесите в организма.

 

Сред инициативите, които сме предвидили тази година, е осветяване на НДК в лилаво на 25 май - Международния ден на щитовидната жлеза, в знак на съпричасност с хората, страдащи от тиреоидни заболявания. Ще организираме информационна кампания в медиите, в която ще вземат участие видни лекари, ендокринолози, както и  обичаната българска актриса Аня Пенчева, която е лице на кампанията ни. На 25 май млади доброволци ще правят онлайн тестове с таблети на минувачите по бул. „Витоша“. Целта е хората да разберат дали има вероятност да страдат от заболяване на щитовидната жлеза. Като част от кампанията са вече проведените безплатни скринингови прегледи в София, Пловдив, Варна и др., както и предстоящият ехографски курс за лекари в Слънчев ден. Предстои ни участие, заедно с Национална пациентска организация, и в изложенията „Булмедика“ и „Мисия Здраве“, където ще има скринингови изследвания на щитовидната жлеза.

 

Международната тиреоидна седмица се отбелязва едновременно в над 40 държави по света със скринингови прегледи, информационни кампании, обучителни лекции, пресконференции, публикации в медиите. Тя е създадена през 2008 г., по инициатива на Международната тиреоидна федерация (Thyroid Federation International). От тогава неизменно е подкрепена от съсловните организации ATA (American Thyroid Federation) и ETA (European Thyroid Federation).

 

От 2011 г. и България се включва в отбелязването на Международната тиреоидна седмица, а от 2014 сдружение ВИОМ, като сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза и член на Международната тиреоидна федерация, организира различни инициативи у нас. Всяка година седмицата има различен акцент на кампаниите, т. е. има свое мото. Тази година то е: „Време е да проверите контролния панел на тялото си!“.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter