ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Микробиология. Ротавируси – засягат до 95% от децата до 5-годишна възраст

д-р Ралица Иванова   |   22 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Микробиология. Ротавируси – засягат до 95% от децата до 5-годишна възраст

Източник: iStockphoto

Ротавирусите се посочват като най-честите причинители на диария и повръщане при бебета и малки деца. Смята се, че до 95% от децата до 5-годишна възраст в определен момент са изкарали поне веднъж ротавирусна инфекция. Ежегодно от ротавирусни гастроентерити в света умират над 600 000 деца, предимно в развиващите се страни.


Вирусите причиняват остро протичащи гастроентерити, предимно при деца в ранна детска възраст. Клиничната картина се характеризира с повръщане, което се последва от диария, дехидратация – обезводняване и вторична въглехидратна малабсорбция.


Ротавирусните гастроентерити се причиняват от вируси, принадлежащи към род Rotavirus. А тяхната специфична форма, наподобяваща колело със спици дава и тяхното наименование от rota-колело.


Механизмът на предаване на инфекцията е фекално-орален. Това става най-често със замърсени ръце, консумация на заразена храна и/или вода.

 

Вирусите са значително устойчиви при попадане в околната среда и съответно остават дълго време жизнеспособни. По различни повърхности (пластмаса, стъкло, стомана), включително и детски играчки могат да останат заразоспособни в рамките на дни, а в изпражненията или замърсени водни басейни могат да останат живи с месеци.


По повърхността на сурови плодове и зеленчуци, които се съхраняват в хладилник вирусите могат да останат жизнеспособни в рамките на 20 до 30 дни, а по ръцете до 3-4 часа.


От епидемиологично значение е много малката инфектираща доза – само 10 вирусни частици са достатъчни да причинят заболяване. Инкубационният период е сравнително кратък – в рамките на 1 до 3 дни.


Източник на инфекцията могат да бъдат както болните (в или извън инкубационния период), така също деца и здрави възрастни, които излъчват вируса продължително време в малки концентрации при хронично носителство. Имунокомпрометирани лица могат също да излъчват вируса дълго време след преболедуване.


Резервоар и източник на инфекцията са хората. Смята се, че до 3-годишна възраст голяма процент от популацията са прекарали поне веднъж инфекция, причинена от ротавирусите. Траен имунитет не се придобива и може да има повторно инфектиране.


Най-често инфекцията се среща при децата между 6 месеца и 1-годишна възраст – период на все още незряла имунна система и същевременно осезаемо редуциране на защитни антитела, които се предават от майката на новороденото през последните месеци на бременността.


Рискови фактори за заразяване са неспазване на хигиенните правила, пренаселеност в дома, ниска здравна образованост, пътуване в ендемични райони, където се консумира заразена храна и вода. Не са редки и епидемични взривове в болничната среда.


За ротавирусните инфекции все още няма специфична терапия, която да се прилага. Лечението е симптоматично, като основно е значението на борбата с обезводняването. След преболедуване се засягат чревните клетки, в които се съдържат ензими участващи в разграждането на млечната захар-лактоза. Това води до развитие на непоносимост към мляко и съдържащите го храни. Най-често състоянието е временно, но налага диета, която да изключва млякото и млечните продукти.


Профилактиката се състои в спазването на висока лична хигиена, препоръчва се кърменето на новороденото пред изкуственото хранене. Специфична защита срещу вирусната инфекция е прилагането на ваксина – за перорален прием. За ранна защита се препоръчва ваксинационният курс да се извърши преди навършване на 6-месечна възраст. Ваксината е препоръчителна и е безплатна като част от Национална програма на страната. Тя може да се приема едновременно и с други ваксини от имунизационния календар.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter