ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Микробиология: Escherichia coli – причинител на диария и не само

д-р Ралица Иванова   |   15 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Микробиология: Escherichia coli – причинител на диария и не само

Източник: iStockphoto

Escherichia coli (E. coli) е микроорганизъм, който се свързва най-често с инфекции на пикочните пътища - до 70-80% от случаите. По нови данни около 60% от уроинфекциите се дължат на този причинител, а като втора по ред причина се посочва – Klebsiella pneumonia.


E. coli е представител на семейство Enterobacteriaceae, род Escherichia. Представителите на рода са задължителна част от нормалната флора на дебелото черво при хората и част от животните. При попадане в органи, където средата е стерилна (бели дробове, уринарен тракт, тънко черво) тези микроорганизми могат да причинят инфекция. Опасност представляват и при имунокомпрометирани лица – болни от СПИН, пациенти на терапия с цитостатици.


Щамове, които притежават фактори на вирулентност при попадане в червата водят до развитие на диариен синдром. Известни са шест категории диарогенни E. coli.ентеротоксигенни, ентеропатогенни, ентероинвазивни, ентерохеморагични, ентероагрегативни, дифузно адхерентни. Характеризират се с голямо антигенно разнообразие, поради което имунитет се изгражда само срещу конкретен щам микроорганизъм, а не към цялата група.


E. coli се характеризира с висока устойчивост при попадане във външната среда. Във вода, почва и някои повърхности от средата микроорганизмът може да преживее с месеци. Определяне количеството на бактериите се използва като санитарен показател за фекално замърсяване в околната среда.

 

Микроорганизмите са чувствителни на дезинфекционни разтвори в обичайни концентрации, а при варене загиват в рамките на 1-10 минути.


Всички диариогенни щамове се предават по фекално-орален път – със замърсени ръце, предмети или храна и вода. Ентеротоксигенните видове често се изолират при деца под 5-годишна възраст в развиващите се страни и са водеща причина за смъртност. Освен това предизвикват тежка холеро-подобна диария при възрастни. С тези бактерии се свързват 40-70% от диариите при пътуващите – т. нар. туристическа диария.


При лизиране (разрушаване) на микроорганизмите се отделя ендотоксин, който индуцира отделянето на провъзпалителни молекули. Предизвикват се редица реакции на организма – треска, увеличен брой на белите кръвни клетки (левкоцити), възможно е понижаване на тромбоцитите – тромбоцитопения с последващи кръвоизливи. По-тежки са развитието на ендотоксичен шок, който може да завърши със смърт.


По време на инфекцията бактериите се конкурират за усвояване на желязото в организма. Освен това те разрушават еритроцитите, като по този начин освобождават съдържащото се в тях желязо и на свой ред го усвояват.


Щамовете E. coli са една от честите причина за персистираща, хронична диария особено в детските колективи. Като водеща за това състояние е ролята на ентеропатогенните щамове E. coli.


Дебелото черво се засяга най-често от ентеротоксигенни и ентерохеморагични щамове. За възникване на заболяване е от значение и инфекциозната доза – количеството на микрорганизмите, които са попаднали в съответния орган. При ентерохеморагичните щамове са необходими само 100 бактерии, а при останалите до 108-109 бактериални клетки.


При пациенти с понижена стомашна киселинност, било то поради някакво заболяване, операция на стомаха или прием на антиацидни средства (блокери на протонната помпа, H2-блокери) инфектиращата доза може да бъде много по-малка.


Ентеропатогенните и ентеротоксигенните щамове предизвикват синдром на водниста секреторна диария, която клинично наподобява холерата, поради големите водни загуби, които водят до дехидратация.


Основни правила за профилактика са високите хигиенни стандарти в хранителните предприятия и заведения, както и детските и лечебни учреждения. В кланниците – условия за предотвратяване замърсяването на месото с чревното съдържимо, а при производството на мляко и млечни продукти – пастьоризация. Питейната вода и тази в плувните басейни трябва да бъде задължително хлорирана.


Инфектираните пациенти трябва да бъдат изолирани и след две отрицателни микробиологични проби могат да се върнат отново на работа, без да представляват опасност за околните.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter