ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ползи от приема на колаген срещу силни болки в ставите

Антон Асенов   |   14 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Ползи от приема на колаген срещу силни болки в ставите

Източник: iStockphoto

Колагенът е основен структурен белтък в състава на съединителната тъкан при животните и човека. Открива се в най-големи количества в кожата, костите, хрущялите и сухожилията. Подложен на висока температура и в присъствието на вода, колагенът се трансформира в продукт, който означаваме като желатин. Неразтворим е във вода и точно той придава желеобразната структура на студените животински бульони.

 

Желатинът се разгражда лесно в храносмилателния тракт до съставните му аминокиселини, коитo организмът ползва за собствено производство на колаген за заздравяване на костите, ставите и хрущялите. Това е причина колагенът да се препоръчва за прием от хора с хронични болки в ставите, предизвикани от износвяне на хрущяла.

 

Добре е обаче да се знае, че не всяка форма на колагена е еднакво ефективна за справяне с този тип здравословни проблеми и за облекчаване на болките в ставите.

 

Вследствие на редица проучвания за особеностите на колагена в различните му форми учените са разработили методи за обработването му до вид, в който той носи максимално бързо облекчение на болката в ставите. Чрез преработване на колагена и желатина със специални ензими може да се постигне трансформирането му в т.нар. колаген хидролизат. Той се състои от къси полипептидни вериги, които се усвояват и преминават в кръвообращението директно, без да се разграждат до съставните им аминокиселини. Така те достигат много бързо до ставите и хрущялите и се натрупват в тях, помагайки за бързо облекчаване на болковия синдром.

 

Колаген хидролизатът се счита за най-подходящата форма, под която може да се приема колаген за лечение на хронични болки в ставите в различни зони на тялото.

 

Данни в подкрепа на това схващане са получени от редица клинични проучвания. Доказано е, че приемът на колаген хидролизат помага за овладяване на болката в ставите при различни здравословни проблеми, включително при хора с износен хрущял, при диагностицирани с остеоартрит и др. Проучванията показват, че колкото по-сериозни са болковите оплаквания, толкова по-позитивен е ефектът от приема на колаген хидролизат.

 

 

Единствен недостатък в случая е, че няма достатъчно данни за дългосрочния ефект от приема на колаген хидролизат за пълно елиминиране на болките в ставите. Досегашните проучвания сочат, че той е достатъчно ефективен за бързо и краткосрочно овладяване на болката, но с времето ефектът му може да отслабне и да стане съизмерим с този на другите форми, под които може да се приема колагенът. Освен за справяне с болките в ставите колаген хидролизат може да се приема и за подобряване вида и еластичността на кожата, както и за укрепване на лесно чупливи нокти.

 

С приема на колаген не бива да се прекалява, защото във високи дози той може да провокира храносмилателни проблеми.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter