ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диабет тип 3 – кое всъщност е това заболяване?

Антон Асенов   |   27 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Диабет тип 3 – кое всъщност е това заболяване?

Източник: iStockphoto

Диабет тип 3 е термин, с който все по-често се обозначава болестта на Алцхаймер. Причина за това е доказаната взаимовръзка между невродегенеративните процеси при Алцхаймер и невъзможността на мозъчните клетки да оползотворяват глюкоза кат оосновен енергиен източник.

 

Болестта на Алцхаймер продължава да бъде енигма за учените в много аспекти – конкретни причини за развитието й, податливост на лечение и др. За момента обаче са добре изяснени и някои конкретни нейни особености, а сред тях е фактът, че при болни от Алцхаймер се установява повишена инсулинова резистентност на мозчъните неврони. Точно това е причина болестта да се означава с термина диабет тип 3.

 

Скорошно проучване на екип от университета Браун в САЩ допълва тази представа и носи нови данни за възможната връзка между двете заболявания. Проучването доказва, че невъзможността на невроните да усвояват и преработват глюкозата, е основна причина за поява на невродегенеративните нарушения и за влошаването им във времето.

 

Проучването на американските учени обаче установява още един факт, който е причина болестта на Алцхаймер да продължава да се разглежда като отделно заболяване, а да не попада изцяло в друпата на диабетните състояния. При Алцхаймер не се установява хипергликемия, т.е. повишена кръвна захар, която е характерна и за двете форми на диабет – тип 1 и тип 2. Характерна за невродегенеративното заболяване е само резистентността на мозъчните клетки към глюкоза, което обаче не води до сериозно завишаване на общата й кръвна концентрация.

 

Друга интересна особеност, която посоченото проучване доказва, е, че хората, диагностицирани с диабет тип 2, известен и като старчески диабет, попадат в рисковата група за развитие на болестта на Алцхаймер. Учените изчисляват, че рискът от Алцхаймер при хора от тази група е с около 60% по-висок от стандартния. Проучванеот показва, че при хора с диабет тип 2 се установява повишено отлагане на бета-амилоидна плака в мозъка, което е ясен симптом на предразположеност към Алцхаймер. Счита се, че има пряка връзка между натрупването на бета-амилоиден протеин и затрудненията на мозъчните клетки да оползотворяват глюкозата.

 

 

Очаква се данните от проучването да дадат нови насоки за разработване на по-успешни методи за профилактика на Алцхаймер. Доказването на взаимовръзка между развитието на заболяването и резистентността на мозъчните неврони към глюкоза може да насочи учените и към разработване на нов тип лечебни методи.

 

Напълно възможно е скоро да се разработят комбинирани лекарствени средства, които да действат подобно на тези, назначавани за лечение на диабет тип 2, които успешно да преустановяват и невродегенеративните процеси в мозъчните структури.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter