ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо дишаме по-трудно през едната ноздра на носа си?

Антон Асенов   |   25 април 2018   |   Коментари 3
   
   
Защо дишаме по-трудно през едната ноздра на носа си?

Източник: iStockphoto

Дори след отминаването на сезона на простудите проблемът на много хора с хремата не отшумява, защото скоропостижно навлизаме в периода на пролетните алергии. Едно от най-досадните и неприятни проявления на хремата е затрудненото дишане през носа с периодично запушване на ноздрите. Интересно е, че те почти никога не се запушват едновременно, а през повечето време дишането е по-затруднено само през едната от тях.

 

Този феномен е най-отчетлив при хрема, но истината е, че дори в нормално състояние едната ноздра на носа ни винаги е по-непроходима от другата. Освен това ноздрите сякаш се редуват периодично да се запушват и пропушват почти неусетно. Оказва се, че това явление има своето биологично обяснение.

 

Процесът на непрекъснато променяне проходимостта на двете носни ноздри се регулира неволево от структурите на вегетативната нервна система. Това са същите структури, които поддържат протичането и на други неволеви жизнени процеси като храносмилането, сърдечната дейност и др. По отношение на носа, вегетативната нервна система се явява регулатор на т.нар. назален цикъл, гарантиращ, че всяка ноздра непрекъснато ще изпълнява безпроблемно функциите си. Установено е, че този цикъл се рестартира по няколко пъти дневно и промяната в проходимостта на ноздрите може изобщо да не  бъде усетена. Процесът е по-отчетлив единствено при хрема, когато дишането е затруднено и пропушването на едната ноздра се усеща осезаемо.

 

Проходимостта на двете ноздри се контролира чрез промяна в притока на кръв към лигавицата в двата отдела на носа. Повишеният приток на кръв към лигавицата на едната ноздра води до набъбването и намаляване на просвета й, а оттам и на проходимостта на въздуха през нея.

 

 

Процесът се означава като конгестия. В хода на всеки назален цикъл се осъществява редуване на конгестията на лигавицата на двете ноздри с постепенно отслабване и увеличаване на проходимостта им за вдишвания въздух. Промените в проходимостта се осъществяват автоматично на всеки 3 до 6 часа.

 

Промените в проходимостта на двете ноздри се регулират изцяло неволево от вегетативната нервна система, но промените може да се отключат и волево. Най-ясно това се отчита при заемане на легнало положение и периодично завъртане на главата в различни посоки. В тези моменти може да се стимулира вегетативната нервна система по-често да променя проходимостта на отделните ноздри.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Нужни са извънредни мерки всички са отровени     2018-04-25 14:48:06
Експерти подават ,че тези наглеци вероятно получават пари за трайно отравяне на БЪлгарския народ и милиони туристи.
НА първо място в света сме по убити с инсулти,инфаркти,рак ,,милиони са жертви на диабета..Всички имаме трайни отравяния от хлор.поразени са ни зъбите от деца.
тровят и минералните води     2018-04-25 14:45:30
преди години препоръчвахме за лечение лечебни минерални топли басейни,топила джакузита.Терористите чрез РЗИ/ХЕИ отровиха водата навсякъде..Сега измамени да се къпят в остро токсични топли басейни ссе тровят за броени минути.отровните съединения проникват директно в телата през кожата ..
Тровят с хлор децата     2018-04-25 14:41:41
У нас от десетки години служители отравят милиони деца с хлор токсични препарати.Проверка в ясли и градини показва ,че убииците/чрез персонала/ ползват хлор токсични препарати добавяни при миене на пода .вдигат се остротоксични бойни отровни газове до 135 сантиметра от пода.обгазените деца боледуват масово .бронхити,пневмонии,левкози,развалени зъби,диабет са най чести усложнения от хлор токсични канцерогенни водни разтвори.подайте инфо на WHO и други..
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter