ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да спрем диабета при предиабет?

Puls.bg   |   16 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Как да спрем диабета при предиабет?

Източник: iStockphoto

Статистическите данни за разпространението на диабета през полседните десетилетия показват, че броят на засегнатите е нараснал неколкократно, а тенденцията се запазва. Допълнително притеснение носят и данните за броя на хората, диагностицирани с предиабет. Това е състоянието, което непосредствено предхожда развитието на същински диабет.  При предиабет се установява хронично повишена кръвна захар, но не толкова висока, че да се говори за диабет.

 

Само в САЩ хората с предиабет са около 80 милиона.

 

За разлика от същинския диабет, проблемите с кръвната захар при предиабет може да овладеят трайно и без усложнения. Т.е. предиабетът може да се лекува успешно преди да е прогресирал до същински диабет. Диабетът не е неизбежен, стига да се въведат някои позитивни промени в начина на живот, обхващащи различни аспекти – хранене, физическа активност, борба със стреса и др.

 

Обръщане към специалист
Основна задача на всеки диагностициран с предиабет е да потърси съвет от лекар, запознат с конкретните особености на състоянието му. Това ще помогне за назначаване на лечебна схема с прием на медикаменти или природни продукти, които трайно да нормализират нивата на кръвната захар.

 

Промяна в храненето
Нерационалното хранене е най-честата причина за поява на предиабет. Съответно позитивната промяна в хранителния режим е способ за нормализиране на състоянието. Важно е да се отбележи, че промяната в храненето трябва да бъде трайна. Рядко се налага стриктна диета, в повечето случаи са достатъчни леките корекции.

 

Фокус върху физическата активност
Това невинаги означава възприемане на фитнес режим и силови тренировки. При предиабет са достатъчни и по-леки физически натоварвания, които обаче да бъдат редовни и достатъчно интензивни. Повече движение и разходки е добро начало, а бързото адаптиране на организма към тази промяна ще позволи и постепенно повишаване на натоварването.

 

 

Основните рискови фактори, повишаващи вероятността от прогресиране на предиабета до същински диабет, са наследствената предразположеност, възрастта, залежаването и най-вече – затлъстяването. Придържането на хората с предиабет към посочените препоръки може значително да редуцира риска от прогресиране на състоянието им и поява на усложнения от високата кръвна захар. По данни на Американския център за контрол и превенция на заболяванията посочените дейности може да намалят риска от прогресия на предиабета до същински диабет с над 60%.

 

Моментните промени в начина на живот при хората с предиабет може да имат огромно значение за доброто им здраве в дългосрочен аспект.

 

Важно е да се отбележи, че предиабетът рядко дава разпознаваеми симптоми и може да остане надиагностициран. Затова за хората от рисковите групи се препоръчва периодично изследване на кръвна захар за навременно откриване на отклонения от нормата. Колкото по-рано се установят те, толкова връщането им към нормалните стойности ще бъде по-лесно.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter