ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Генетична податливост на сърдечни проблеми се преборва

Puls.bg   |   12 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Генетична податливост на сърдечни проблеми се преборва

Източник: iStockphoto

Генетичната предразположеност към здравословни проблеми се счита за най-сериозен рисков фактор за развитието им в определен етап от живота. Дори гените обаче може да бъдат „надхитрени“, доказва ново проучване. Що се отнася до генетичната предразположеност към сърдечни проблеми, вече е доказано, че това не е неизбежно наследствено бреме.

 

Учените посочват неоспорими данни, че унаследената податливост на сърдечни проблеми може да бъде трайно контролирана.

 

Превенцията в случая се подсигурява от един ефективен и достъпен фактор, чиято мощ успешно потиска изявата на предразполагащите гени. Този фактор е физическата активност.

 

Редовните физически натоварвания, и особено кардио тренировките, може буквално да елиминират генетичната предразположеност към сърдечни проблеми. Това сочат данните от проучване, публикувано вчера в авторитетното онлайн издание Circulation. Учените считат, че колкото и предразполагаща да е ролята на гените в случая, толкова превантивна може да бъде ролята на редовната физическа активност.

 

Полезният ефект на кардио тренировките е налице в случаите на нисък, умерен и дори висок генетичен риск от развитие на заболявания на сърдечносъдовата система. Заключението на учените е достатъчно красноречиво. Според тях генетичната предразположеност не трябва да се разглежда като даденост, защото поддържането на добра физическа форма значително намалява тежестта й като предразполагащ фактор към сърдечни проблеми.

 

Това се доказва от няколкогодишно мащабно проучване, обхващащо близо 500 хиляди души на възраст 40-65 години. На база на отчитане на физическата активност е проследено развитието на сърдечни проблеми сред участниците в период от 5 години. С най-голям интерес са проследени хората, генетично предразположени към коронарна болест на сърцето и към ритъмни нарушения (сърдечна аритмия и др).

 

 

Учените установяват, че хората, които поддържат редовна и съобразена с физическите им данни физическа активност, може да намалят риска от коронарни заболявания с около 50%, а от аритмии – с над 60%. Тези проценти са налице, независимо от това колко сериозен е генетично заложеният риск от сърдечни проблеми.

 

Проучването е сред най-мащабните, провеждани някога за проследяване връзката между физическата активност и сърдечното здраве. Именно големият  мащаб на проучването и огромният брой участници са гарант, че данните са достатъчно показателни. Те доказват, че макар да не можем да контролираме наследствената обремененост и да елиминираме генетичния си риск от сърдечни проблеми, можем да полагаме успешни грижи за конторл на този риск и за потискане определящата роля на гените.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Детско здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter