ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Микоплазмена инфекция, засягаща половите органи – диагноза

д-р Ралица Иванова   |   16 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Микоплазмена инфекция, засягаща половите органи – диагноза

Източник: iStockphoto

Микоплазмената инфекция е широко разпространена. Най-честият причинител на заболяване при човека е Mycoplasma hominis. Основен начин за предаване е половият, като отношение за заразяване има честата смяна на сексуални партньори – промискуитет, недостатъчно добра лична хигиена и други. Предаването на инфекцията може да стане още и при различни сексуални практики – например орален секс, както и заразяване на плода по време на бременност или при раждането.


Друг представител, който може да причини заболяване при човека е Mycoplasma pneumoniae, която има афинитет към лигавицата на долните дихателни пътища. Най-често води до развитието на т. нар. атипични пневмонии.


Характерно за инфекцията е, че при по-голяма част от заразените тя протича безсимптомно. Този факт има отношение към епидемиологичното разпространение на инфекцията. Най-честите симптоми, в случай на клинична изява на инфекцията, са неспецифични – парене или болка при уриниране, дискомфорт по време на полов акт, както и наличие на секреция от уретрата или влагалището.


Инкубационният период е в рамките на няколко седмици – от 3 до 5. По-често се засягат жени и то в полово активната възраст.


Най-честите усложнения при развитието на микоплазмена инфекция са тазово-възпалителната болест, бактериална вагиноза, преждевременно раждане, преждевременно пукане на околоплоден мехур, аборти, простатит, орхит (възпаление на тестисите) и други.


Материалът за изследване се определя взависимост от локализацията на възпалителния процес. При жените се изследва вагинален или цервикален (от маточната шийка) секрет. Той се взема със сух тампон, с който се обтрива лигавицата. От значение е в секрета да се съдържат повече епителни клетки, към които се прикрепват микроорганизмите.


След вземането на секрета тампонът се поставя в транспортна среда и се отнася до съответната лаборатория. Препоръчително е материалът да не преседява повече от 2 часа или ако това се налага да се съхранява при температура – от 2 до 8˚.


При мъжете се взема както секрет от уретрата или простатен секрет, така и материал от семенна течност (еякулат). Правилата за съхранение на материала са сходни с тези при пробите от жени.


Освен половите органи (гениталиите), инфекцията може да засегне и отделителната система – в някои случаи може да бъде причина за цистити и пиелонефрити, особено ако са налице отрицателни резултати от микробиологичното изследване. За изследването е необходимо вземането на стерилна урина, сутрин след ставане и предварителен тоалет. Взема се средната порция урина.


Като метод за изследване се използват както микробиологично изследване, така и PCR.


Микробиологичното изследване не се характеризира с особена чувствителност и специфичност, тъй като са възможни фалшиво отрицателни резултати. Резултат се получава в рамките на 24-48 часа и при изолиране на причинителя се прави антибиограма – установява се чувствителността на микроорганизма към различни антибиотици с цел прецизиране на лечението.


ДНК анализът е друг метод за диагностика, който има висока специфичност и чувствителност. Методът се нарича PCR – полимеразно-верижна реакция. Има важно място в установяване на безсимптомните форми. Материалите за изследване могат да бъдат от различни органи – влагалище, уретра, урина, както и семенна течност.


От значение е пробите да бъдат взети преди прилагането на антибиотично лечение, с цел избягване компрометиране на резултатите и временно потискане на инфекцията. 3437
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter