ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо трудно задържаме теглото след отслабване?

Puls.bg   |   14 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Защо трудно задържаме теглото след отслабване?

Източник: iStockphoto

Поддържането на здравословно тегло често е по-трудно, отколкото постигането му. В това се убеждават много хора, които преборват успешно затлъстяването, но в кратък срок след това връщат изгубените килограми. Състоянието е известно като йо-йо ефект и появата му има своето обяснение.

 

Дават го учени от университет във Вашингтон, които обобщават причините за честите колебания в теглото при хора, борещи се със затлъстяване. Според учените тези колебания са достатъчен повод затлъстяването да се разглежда и третира като хронично заболяване.

 

Проучването проследява апетита при хора, участвали в двугодишна програма за регулиране на теглото. Установено е, че подобни програми дават резултат и помагат за редуциране на излишните килограми, но ефектът е само временен. Учените отчитат, че бързото сваляне на повечко килограми променя секрецията на хормоните, повлияващи апетита, и води до почти постоянно усещане на глад след отслабването.

 

Според тяхното заключение ключът към трайния ефект от отслабването се крие в намирането на баланс между засиления апетит и хормоналния дисбаланс.

 

Данните сочат, че повечето хора със затлъстяване успяват да редуцират теглото си, подлагайки се на подобни програми. Едва 20% от тях обаче съумяват да задържат теглото си в желаните граници след ефикасното отслабване. Причините за това се крият в променящата се секреция на хормоните, регулиращи апетита, и по-специално на грелин – хормонът на глада.

 

Когато губим тегло, по чисто биологични механизми се повишава производството на грелин, който повишава апетита и глада. Това е еволюционно наложен механизъм, целящ да подсигури оцеляването ни. Хормонът се секретира у всеки, но в най-големи количества – у активно отслабващите. Този факт дава напълно логично обяснение за засиления им апетит след редуциране на теглото и показва защо то толкова бързо се възстановява.

 

 

Разбира се, йо-йо ефектът не е задължително наличен при всеки, отървал се от излишните килограми. Според учените успехът на някои трайно отслабнали хора се дължи преди всичко на воля и мотивация, но и на правилен подбор на храните, които консумират, за да заситят повишения си глад след отслабването.

 

Проучването на американските учени показва ясно особеностите на трудната борба със затлъстяването. По-важното обаче е, че то доказва директната връзка между храносмилателната, ендокринната и нервната система при човека.  И за пореден път потвърждава схващането, че разстройството на храниосмилателната система и развитието на затлъстяване може да повлияе още много системи в организма.

 

Това е причина учените да държат затлъстяването вече да се разглежда като хронично заболяване, налагащо по-строги терапевтични мерки. Според тях тази промяна в подхода към него ще помогне за постигане на по-трайни резултати при лечение  на затлъстяването в бъдеще.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter