ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Нов кръвен тест открива инфаркта максимално рано

Puls.bg   |   09 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Нов кръвен тест открива инфаркта максимално рано

Източник: iStockphoto

В процес на финални клинични изпитвания е иновативен и максимално бърз тест за ранно диагностициране на инфаркта. Методът се базира на имунохроматографско изследване, подобно на това при тестовете за бременнoст. Включва кръвно изследване за установяване на компоненти в кръвта, доказващи протичането на миокарден инфаркт.

 

Методът се разработва като резултат от интензивното развитие на аналитичните биотехнологии в наши дни, даващи възможност за много бърз анализ на биологични материали. В случая с ранното диагностициране на инфаркта ще се разчита на специални тест ленти, които на база на промени в оцветяването си, ще показват нивата на специфични кръвни компоненти, асоциирани с инфаркта.

 

Разработвайки този иновативен метод, научният екип успешно комбинира нуждата едновременно от акуратно и бързо изследване. При миокарден инфаркт от ключово значение е именно бързото поставяне на диагнозата за започване на адекватно лечение и превенция на животозастрашаващите последствия.

 

Методът е насочен към визуализиране кръвните нива на специфични протеини, свързващи и транспортиращи мастните киселини. Добре известно е, че при остро увреждане на миокарда още в първите часове нивата на тези протеини в кръвта рязко се покачва. Възможността това да се отчете максимално бързо и на възможно най-ранен етап е огромно предимство на иновативния метод пред досега ползваните такива. Той ще може да се прилага още с постъпването в болница или дори в домашни условия при съмнение за сърдечна криза.

 

 

В момента се провеждат финални клинични изпитвания преди новия тест за ранно диагностициране на инфаркт да бъде пуснат на пазара. Очаква се одобрението му да предостави революционни възможности в борбата с една от водещите причини за смъртност в световен мащаб.

 

Учените съобщават, че въпросният метод ще бъде приложим за ранно диагностициране и на други остри състояния. Чрез него ще може да се отчитат и кръвните нива на т.нар. прокалцитонин. Добре известно е, че високите му концентрации в кръвта са знак за сепсис и остра бактериална инфекция. Методът ще позволява да се търси скрита инфекция при хора с неясно температурно състояние и други оплаквания с неизяснени причини.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter