ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Гаргара със солена вода при възпалено гърло

Puls.bg   |   14 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Гаргара със солена вода при възпалено гърло

Източник: iStockphoto

Гаргарата със солена вода е сред най-популярните решения от народната медицина при болезнено и възпалено гърло. Има ли обаче научни доказателства зад твърденията за ползите му, или се разчита на силен плацебо ефект?

 

Оказва се, че това е поредната домашна медицинска рецепта, за ефективността на която трябва да имаме пълно доверие на бабите си.

 

Клиничните проучвания напълно валидизират ефикасността на гаргарата със солена вода като метод за облекчаване на възпалението и болката в гърлото. Данните сочат, че жабуркането на гърлото със силно подсолена вода 3 пъти дневно помага за намаляване на инфекцията с поне 40% в рамките на 2-3 дни.

 

Тази резултатност позволява гаргарата със солена вода да се ползва като допълващо средство при лечение на инфекции на горните дихателни пътища – и вирусни, и бактериални. Успоредно с облекчаване на инфекцията и възпалението, солената вода помага и за редуциране на болковия синдром до едва доловим дискомфорт при преглъщане.

Откъде идва позитивният ефект на гаргарата със солена вода при възпалено гърло?

Позитивният ефект на подсолената вода за намаляване на възпалението се обяснява с един прост химичен процес – осмоза. Високата концентрация на сол във водата буквално изсмуква водното съдържимо на инфектираните епителни клетки от лигавицата на гърлото.

 

Възпалението на гърлото е провокирано от заселили се по лигавичния епител бактерии или вируси и провокираната от тях инфекция. Тя води до подуване на лигавицата с натрупване на вода в нея. Отокът на възпалената лигавица около гърлото е основна причина за болка при преглъщане. Изсмуквайки водата от нея, гаргарата със солена вода помага за бързо намаляване на отока, а оттам и на болката. И това не е всичко.

 

Високата концентрация на солта в разтвора унищожава голяма част от патогенните микроорганизми, населяващи гърлото. В основата на този ефект отново стои процесът на осмоза. Бактериите и вирусите силно се дехидратират и бързо загиват, а гаргарата помага за отмиването им от лигавицата и извеждането им от горните дихателни пътищa.

 

 

За направа на качествен солен разтвор за гаргара при възпалено гърло може да се разтвори чаена лъжичка сол в чаена чаша вода. Препоръчително е жабуренето с него да се прави минимум 3 пъти дневно. В допълнение е желателно да се пият много течности за поддържане нормалната хидратация на организма.

 

Методът е ефективен и безопасен за прилагане и при възрастни, и при деца.

 

Важно е да се отбележи, че това средство от народната медицина не бива да се прилага като самостоятелен метод за овладяване на обострени и продължаващи повече от 2-3 дни респираторни инфекции. В такива случаи облекчение би следвало да се търси с по-силни антибактериални или противовирусни и противовъзпалителни средства.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter