ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Наръчник на диабетика – кратки съвети за диабета

д-р Пламена Кабакчиева   |   08 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Наръчник на диабетика – кратки съвети за диабета

Източник: iStockphoto

Диабетът е хронично заболяване водещо до повишаване на нивата на кръвната захар. Симптомите на повишена кръвна захар може да са умора, замъглено зрение, повишена жажда, „съхнене на устата”, сладък вкус в устата, честа нужда от уриниране, сърбеж по кожата и/или гениталиите, раздразнителност или промяна в настроението.

 

Тези симптоми ако не сте диабетик, могат да Ви насочат да изследвате нивата си на кръвна захар на гладно или в хода на орален глюкозо-толерантен тест, или ако сте диабетик – да Ви насочат да проверите контрола си на диабета с провеждане на кръвно-захарен профил и гликиран хемоглобин.

 

Здравословно хранене

 

Диагнозата „захарен диабет” не означава, че трябва да се подлагате на диета, лишена от прием на въглехидрати! Менюто на диабетика трябва да включва разнообразна храна:

 • яжте пълнозърнести хлебни изделия, зеленчуци и плодове
 • ограничете наситените мазнини и холестерола, т.е. от животински произход
 • консумирайте повече храни, богати на ненаситени мастни киселини 
 • консумирайте умерено сол
 • избягвайте ежедневната консумация на захарни изделия и безалкохолни напитки, съдържащи захар - оставете ги само при повод или в случай на хипогликемия 
 • пийте умерени количества алкохол – не забравяйте, че той също покачва нивата на кръвната захар

 

Физическа активност

 

Контролът на телесното тегло е част от терапевтичния режим на диабета и затова балансираното хранене трябва да се съчетава с ежедневни упражнения. Редовните физически упражнения намаляват стрета, увеличават енергията и подобряват общото състояние. Те укрепват силата и лекотата на движенията Ви. Спомагат също за по-добрия контрол на кръвните захари, като намаляват инсулиновата резистентност, както и на кръвното налягане и нивото на холестерола в кръвта.

 

Проверявайте нивото на кръвната си захар преди и след упражнения! Не започвайте тренировка, ако кръвната Ви захар е над 16 ммол/л или под 4 ммол/л! Носете винаги със себе си пакетчета захар или захарни бонбони, които да вземете в случай на хипогликемия! 

 

Упражненията са най-ефективни когато се правят пет пъти седмично в продължение на 20 минути. Преди всяка тренировка загрявайте бавно за 5-10  минути, като включите упражнения за разтягане! Ако не сте правили упражнения известно време, започнете бавно и увеличавайте натоварването постепенно! По време на тренировка пийте повече вода!

 

Контрол по време на заболяване

 

В случай на инфекция или друго заболяване не забравяйте да провеждате Вашето лечение за диабета – инсулин или антидиабетно средство. Имайте предвид, че инфекциите могат да доведат до повишаване на кръвната захар. По време на боледуването Ви проверявайте по-често нивата на кръвната си захар, както и урината за кетони. Ако нивото им е високо, незабавно се свържете с лекуващия Ви лекар!

 

Пийте повече течностти, особено ако имате диария – важно е да се избягва дехидратацията на тялото! Ако свалите повече от килограм и половина за един ден се обърнете към Вашия лекар!

 

Ако имате температура или не се чувствате добре повече от 24 часа е добре отново да се свържете с лекуващия Ви лекар! Избягвайте продължителното самолечение, особено в случай на влошаване на състоянието – може да е необходимо то да бъде продължено в болнични условия!

 

Хипогликемия

 

Симптомите на хипогликемия (ниска кръвна захар) са: изпотяване; чувство на глад; сърцебиене; раздразнителност; замаяност; треперене на ръцете; бледа и студена, обляна в пот кожа; главоболие и замъгляване на зрението.

 

 

Мерките, които трябва да предприемете в случай на поява на тези симптоми, са в изброени в следните стъпки:

 1. Проверете кръвната си захар с глюкомер, за да се уверите, че е ниска!
 2. Изпийте или изяжте нещо, съдържащо 15 грама захар: около 140 мл плодов сок; около 140 мл газирана напитка (кока-кола, фанта, спрайт); 3 пакетчета или 3-4 кубчета захар; 2-3 чаени лъжици мед или кристална захар!
 3. Повторете отново стъпка 1 след 15 минути!
 4. Изяжте допълнително бавнодействащ въглехидрат – 1-2 хлебни единици, ако не Ви предстои скоро основно хранене
 5. Потърсете лекарска помощ, ако въпреки взетите мерки кръвната захар остава ниска!

 

Веднъж в годината диабетикът трябва да проверява състоянието на очите си, както и на бъбречната функция. Всеки ден е добре да се проверява състоянието на краката и в случай на поява на рана по ходилата да се предприемат мерки за нейното бързо излекуване.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter