ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Заушка – как се диагностицира заболяването?

д-р Ралица Иванова   |   06 март 2018   |   Коментари 0
   
   
Заушка – как се диагностицира заболяването?

Източник: iStockphoto

В сезона на респираторните вирусни инфекции циркулират редица вируси, които стават повод за епидемична обстановка и често отсъствие както на учещи, така и на работещите.


Заушката е инфекция, която се характеризира със сезонност основно – месеците март и април. Заушка или наричано още епидемичен паротит е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с доброкачествено засягане на околоушната жлеза и възможност за засягане на други екзокринни жлези (панкреас, яйчници, тестиси). Причинител на заболяването е паротитният вирус.


Източник на инфекцията е болен или човек с нетипично или безсимптомно протичане. Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков – излъчване чрез слюнката при говор, кихане или кашляне, както и заразяване по контактно-битов механизъм. Заушката е заразно заболяване, към което хората са силно възприемчиви. Имунитетът след прекарана инфекция е пожизнен.


Инкубационният период на заболяването е 12-35 дни. След неговото изтичане настъпва влошаване в общото състояние, покачване на температурата. Децата могат да се оплакват от наличието на шум и болки в ушите. Околоушните жлези отичат, стават болезнени. Най-често засягането е едностранно и след няколко дни се засяга и възпалява и другата жлеза. Обратно развитие настъпва на 4-5 ден с нормализиране на температурата и спадане на отока.


Диагнозата се поставя въз основа на клиничните симптоми, епидемиологичната анамнеза за контакт с болен от заушка и данни за налични или пропуснати имунизации в миналото. Потвърждаване на паротита се прави след вирусологично изследване.


Серологична диагноза се поставя след изследване на двойни серумни проби, които се вземат в първите дни след началото на заболяването и повторно след 2-4 седмици от вземането на първата проба. Диагностиката се провежда по метода ELISA. Търсят се вирус-специфични антитела – от клас IgM и IgG. Четирикратното нарастване на титъра на антитела от клас IgG  във втората изследвана проба се приема за диагностично значим. За целта е необходимо вземането на венозна кръв, от която се отделя серум, който се подлага на изследване. Даването на кръв може да стане по всяко време на деня и е независимо от прием на храна или вода.


Етиологична диагноза може да се постави и чрез доказване на специфична за вируса РНК, екстрахирана от клинични материали на болен. Изследването се осъществява чрез  real time PCR-диагностика. Вирусът може да се изолира от слюнката на пациенти в острия стадий на инфекцията.


Антителата от клас IgM са налични в ранната фаза на инфекцията. След тяхната поява се бележи края на виремията – изчезване на вирусите от кръвта на болния. Постепенно в рамките на няколко седмици тяхното количество намалява, като паралелно с това се появяват антитела от клас IgG, които се откриват пожизнено и осигуряват трайния имунитет срещу повторно заразяване.


Първите специфични антитела от клас  IgA се появяват в слюнката на петия ден от началото на заболяването. А до края на първата седмица се откриват антитела от клас IgG, които достигат своя максимум през 3-4 седмица от началото на боледуването.


От кръвната картина се наблюдават промени, които са характерни за вирусни инфекции – намалено или нормално количество на левкоцити, с увеличено количество на лимфоцитите – лимфоцитоза. Скоростта на утаяване на еритроцитите – СУЕ е непроменено. В повечето случаи е повишено количеството на серумната и слюнчената алфа-амилаза.


При засягане на тестисите или панкреаса е налице съответната симптоматика в засегнатата област – болка, оток, влошаване на общото състояние, което се съпровожда с повторно покачване на телесната температура. При остър панкреатит се установява повишаване на левкоцитите, както и нивото на алфа-амилазата в серум и урина.
Профилактика на заболяването в нашата страна се провежда с тривалентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, която се провежда в два приема на 13-месечна възраст и на 12 години.


Болните от заушка подлежат на минимум 9-дневна изолация в домашни условия или инфекциозно отделение.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter