ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диуретици и слабителни против напълняване увреждат бъбреците

д-р Снежина Маджарска   |   20 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Диуретици и слабителни против напълняване увреждат бъбреците

Източник:iStockphoto

Нивото на калия в организма е един от най-важните фактори, определящи здравето и съответно липсата на такова. Намира се основно вътре в клетките и то най-вече в  мускулните. Обмяната му е в пряка зависимост с нивата на серумния натрий и водата в тялото. Редица първични и компенсаторни механизми отговарят за поддържането на тяхите нормални нива, но не винаги това е напълно успешно.

 

Калиевият недостиг може да е напълно безсимптомен, но и да доведе до тежки, животозастрашаващи състояния. Най-често предизвиква слабост, апатия, загуба на тонус. В по-тежки случаи ритъмни сърдечни заболявания, парези и парализи. Трайно ниският, по една или друга причина, калий може да рефлектира в увреждания върху бъбреците по типа на т.нар. хипокалиемична нефропатия.


Колко различни причини за нисък калий има?

Най- общо те се делят на три групи. От една страна стои недостатъчният внос поради недоимъчно хранене или анорексия. От друга са по-честите случаи на неговата свръгхголяма загуба. В това число спадат всички блестни състояния на стомашно-чревния тракт като диария, повръщане, сонди, дренажи и т.н. Калият намалява и на фона на лечението на оточните синдроми с диуретици, ендокринните заболявания с хормонални и кортикостероидни препарати и т.н. Приемът на диуретици води до повишено отделяне на урина от органима, като това е ценно и незаменимо при редица болестни състояния. Във всички случаи обаче нивата на електролитите (калий, натрий, хлор) трябва да се следи редовно и да се противодейства на сериозните им колебания.


Съществуват, макар и редки, бъбречни заболявания и синдроми, които водят до повишено излъчване на калий с урината (тубулна ацидоза, синдром на Liddle, Fanconi и др). Сходно явление се наблюдава и при други бъбречни заболявания като например хроничните гломерулонефрити и пиелонефрити.

 

 

Има обаче и случаи на злоупотреба с диуретици и лаксативи, които са с цел „отслабване“.

Освен за лечение на реално заболяване, нерядко се наблюдава свръхупотреба на тези медикаменти без медицинско показание. Това се наблюдава по-често при жени и то във възрастта между 20 и 40 години. Обикновено злоупотребата е с цел намаляване на телесното тегло, като в повечето случаи привикването е на психологическо ниво и изисква постепенно покачване на дозите. 

 

Не става въпрос само за хора със склонност към анорексия и булимия. В много случаи към това пристъпват несъзнателно и тези с леко наднормен тегло и склонност за задържане на течности. В един момент се преминава границата на „фалшивите“ отоци, като те започват да стават съвсем реални. Трудно е да се определи кога настъпват реалните бъбречни увреждания от ниските калиеви нива и форсиране на бъбречната функция. Във всички случаи обаче това настъпва.


Какво се случва в бъбреците при хипокалиемичната нефропатия?

В следствие на диуретиците през бъбреците се губят вода, натрий и калий. В клетките им се формират множество микроскопични мехурчета (вакуоли). В бъбречните каналчета настъпват процеси на увреждане, вторично задебеляване и регенерация. Междуклетъчните пространства се изпълват с нетипични за тези зони клетки.

В следствие на хипокалиемичната нефропатия се формират реални отоци по краката и около очите. Особено характерно е бързото им образуване и изчезване. Дори при съвсем минимални диетични грешки с прием на повече храна, вода или готварска сол се наблюдава мигновено задържане на течности. Бъбреците имат смутена концентрационна способност и относителното тегло на урината е ниско.

 

 

Количестото формирана урина намалява, като ако се изследва филтрационната способност на бъбреците, тя е с намален капацитет (намалена гломерулна филтрация). Рядко има покачване на артериалното налягане или други оплаквания. В изследванията обаче се откриват ниски нива на калий, натрий, дехидратация, както и малко количесто белтък в урината.

 

Ако злоупотребата е прекалено дълга или въобще не спре, то във всички случаи това би довело до трайни промени в бъбреците и хронична бъбречна недостатъчност. Важно е да се знае, че приемът на лекарства трявба да става под строг и редовен лабораторен и лекарски контрол. Използването на подобни сериозни лекарствени субстанции с цел иползване на техните странични ефекти е напълно недопустимо.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter