ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Поставяне на стент на сърцето – трудният избор

Puls.bg   |   14 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Поставяне на стент на сърцето – трудният избор

Източник: iStockphoto

Болката в гърдите, провокирана от затруднения с кръвоснабдяването на сърцето, е често срещано явление. Означава се като ангина, или гръдна жаба, и от десетилетия основно средство за лечението й е поставянето на т.нар. стент в стеснения коронарен съд.

 

Стентът е малка тръбичка, която поддържа кръвоносния съд отворен и подобрява кръвоснабдяването, в случая на сърцето.

 

Данните от ефекта на операциите за поставяне на стент сочат, че по-голяма част от пациентите се чувстват по-добре след процедурата и гръдните им болки отшумяват. Установено е, че те подобряват значително начина си на живот и облекчаването на ангината носи незаменима роля за това. За съжаление, не закъснява появата и на данни, че сърдечните стентове носят само плацебо ефект.

 

Няколкогодишно проучване проследява състоянието на хора с поставен стент на коронарни съдове и показва интересни данни. Установено е, че поставянето на сърдечен стент не намалява риска от най-сериозното усложнение след запушване на коронарен кръвоносен съд – миокардния инфаркт. По отношение превенцията на инфаркта ролята на стента е съпоставима с тази на медикаментозната терапия.

 

Важно е обаче да се отбележи, че събраните данни се отнасят само за хора с коронарно съдово заболяване в стабилно състояние. При тях поставянето на стент не намалява риска от инфаркт, но стабилното им състояние принципно не се и разглежда като сериозна предпоставка за такъв. Според проучванията хора в такова състояние може да се лекуват медикаментозно и при тях поставянето на стент е ненужна стъпка, неоправдана по отношение на ценатa и превантивните си ползи. Счита се, че в такива ситуации дори действието на стента за намаляване на гръдната болка от ангината е само плацебо ефект.

 

 

Друг е въпросът в случаите на сериозни стеснения на коронарните артерии. В такива ситуации поставянето на стент се разглежда като животоспасяваща процедура, непосредствено предотвратяваща миокардния инфаркт. Независимо дали ще покаже само плацебо ефект или и реални ползи, поставянето на стент е желателна процедура и при хора, при които гръдната болка от проблемите с коронарните артетии буди сериозен дискомфорт и значитeлно влошава начина им на живот.

 

Заключението на експертите, провели проучването, е, че всеки пациент трябва да бъде нформиран за точното си състояние и за потенциалните рискове от поставянето на стент в коронарна артерия. Мнението на повечето специалисти е, че при леко запушване на единичен коронарен съд ефектът на стента не е по-добър от този на медикаментозната терапия и хирургичната намеса не е наложителна. Етиката налaга крайният избор да бъде на пациента, но след като е запознат със състоянието си и потенциалните рискове от направения избор.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter