ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Наръчник на диабетика - бременност и диабет част 2

д-р Пламена Кабакчиева   |   21 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Наръчник на диабетика - бременност и диабет част 2

Източник: iStockphoto

Младите жени със захарен диабет често се интересуват от следните въпроси: „Мога ли да забременея?”, „Евентуална бременност би ли имала негативни последици за бебето или за мен?” и „Дали диабетът би могъл да се предаде на детето ми?”.

 

По време на бременност захарният диабет повишава риска от спонтанен аборт, фетални аномалии и/или смърт, прееклампсия, макрозомия (голям плод), неонатална хипогликемия, както и неонатална хипербилирубинемия. Допълнително диабетът по време на бременност може да повиши риска от поява на затлъстяване и/или захарен диабет тип 2 у наследника на по-късен етап от живота му.

 

Всяка млада жена с диабет може да забременее, но преди това тя трябва да има един стабилен и оптимален контрол на диабета си и усложненията му. Постигайки добър контрол на кръвните захари преди бременност, рисковете, които изброихме по-горе, намаляват.

 

В предходната статия се спряхме на диагностичните критерии за гестационен диабет и дали той е гестационен или е недиагностициран досега захарен диабет тип 2/по-рядко тип 1, както и какви са препоръките към младите диабетички, които желаят да станат майки. В тази статия ще маркираме най-важните факти от лечението на бременните жени с диабет и съветите за проследяване на кръвните захари след раждането.

 

По време на бременност

 

Много важно е поддържането на близки до прицелните нива на кръвната захар, а те са:

  • кръвна захар на гладно < 5,3 ммол/л
  • кръвна захар 1 час след храна < 7,8 ммол/л
  • кръвна захар 2 часа след храна < 6,7 ммол/л

 

Рискът от хипогликемии е по-голям през първия триместър – тогава е много важно всяка диабетичка и близките около нея да знаят как да се справят с тях. През втори и трети триместър този риск намалява, поради отделяните хормони от плацентата, имащи по-скоро ефект да покачват нивата на кръвната захар. След раждането инсулиновите нужди отново намаляват и с това отново се покачва риска от хипогликемии.

 

Жените със тип 2 захарен диабет е много важно да съблюдават за темпа на покачване на тегло. Очакваните килограми, които би следвало да покачи една жена с изходно наднормено тегло са около 6-11 кг, а жена с обезитет 5-9 кг. Рискът от поява на усложнения на бременността е по-голям, например прееклампсия и еклампсия. Прицелните нива на кръвното налгягане при тях са 120-160/80-105 mmHg.

 

Според препоръките на Американската диабетна асоциация ниска ноза Аспирин 60-150 мг/ дневно е препоръчвана при всички жени със захарен диабет тип 1 или тип 2 от края на първи триместър до раждането с оглед профилактика на прееклампсия.

 

 

След раждането

 

Ползите за бебето и жената от лактацията са големи и именно затова жените със захарен диабет трябва да бъдат насърчавани да кърмят.
След раждането жените с диагностициран гестационен захарен диабет трябва да бъдат оценени за персистиране на диабета в 4-12 седмица постпартално. За целта се препоръчва провеждането на стандартен орален глюкозо-толерантен тест със 75 г глюкоза, като се използват стандартните критерии за диагноза на захарния диабет, а именно: кръвна захар на гладно ≥ 7 ммол/л; кръвна захар на 2-ри час  в хода на теста ≥ 11,1 ммол/л. Гликираният хемоглобин не би следвало да се изполва като диагностичен маркер в този случай поради това, че неговите нива може все още да персистират по-ниски.

 

Веднъж поставена диагнозата гестадионен диабет, дори и при непотвърждаване наличието на захарен диабет след раждането, увеличава риска от диабет у майката в бъдеще. Затова препоръките са: жените да се проследвят веднъж на 1-3 години за наличие на захарен диабет! Честотата се определя от наличието или не на фамилност за диабет, БМИ, дали е имала нужда от инсулинолечение по време на бременност. Последваща оценка на въглехидратната обмяна би могло да се прави посредством изследване на гликиран хемоглобин, провеждане на орален-глюкозен толерантен тест или просто чрез кръвна захар на гладно.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter