ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Щит от UV-лъчи ще дава 100% защита от грип в бъдеще

Puls.bg   |   12 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Щит от UV-лъчи ще дава 100% защита от грип в бъдеще

Източник: iStockphoto

Ниската ефективност на противогрипната ваксина през настоящия грипен сезон и намаляващият интерес към ваксинирането срещу това заболяване давад повод на учените да отприщят въображението си в опит да осигурят по-ефикасна алтернатива. И по всичко личи, че ще успеят, защото търсенията вече дават резултат.

 

Научен екип от Колумбийския университет в САЩ, едно от учебните заведения люлка на редица революционни открития, вече разработва метод за защита от грип, който се очаква да осигурява 100 % протекция срещу вируса. Методът се базира на иновативен подход към ползването на ултравиолетова светлина.

 

Днес облъчването с UV-лъчи се ползва като ефикасно средство за стерилизиране на медицински пособия и операционни зали. Доказано е, че ултравиолетовите лъчи унищожават външната обвивка на патогенните микроорганизми и осигуряват 100% защита и срещу бактерии, и срещу вируси. Единственият недостатък е вредното им влияние върху човешката кожа, което ги прави неприложими за масово ползване без рискове за здравето. Учените от Колумбийския университет обаче са установили, че един по-малко познат тип УВ-лъчи има същия стерилизиращ потенциал, без да притежава мутагенно действие.

 

Става въпрос за т.нар. UVC-лъчи, които имат много по-къса дължина на вълната от опасните UVA и UVB-лъчи. Те не преминават през слоя от мъртви епидермални клетки, покриващ кожата ни и не проникват изобщо в нея. Учените са доказали, че това ги прави безопасни за човека. Но не и за микробите. Поради много малкия им размер, те остават податливи и към действието на UVC-лъчите и много бързо загиват след облъчване.

 

Всичко това дава надежда на учените да смятат, че много скоро ще разполагаме с нов тип универсална противогрипна ваксина, 100% ефикасна срещу всички щамове на грипа, циркулиращи около нас и мутиращи с всеки изминал сезон.

 

 

Именно невъзможността да се покрият всички циркулиращи през сезона щамове е причина стандартните ваксини срещу грип да не осигуряват пълна защита срещу вируса. Този недостатък ще бъде изцяло преодолян, ако учените успеят да внедрят новата система за противогрипна защита. Чрез нея големи помещения ще може да се стерилизират за броени минути, дори при наличие на хора в тях, без това да вреди на здравето им.

 

Методът ще бъде много полезен за ползване на обществени места, където се събират големи групи хора и където грипният вирус се разпространява най-бързо и масово.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising