ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Спад на ваксинациите срещу грип в Европа

Иванка Гъркова   |   09 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Спад на ваксинациите срещу грип в Европа

Източник: IStockphoto

Процентът на ваксинациите срещу грип сред високорисковите групи в Европа е намалял за последните седем години. Това показват данни на Световната здравна организация (СЗО), сумирани от първото проучване на покритието на ваксини срещу грип в Европейския регион. То е проведено от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО за Европа, като обхваща периодите 2008-2009 г. и 2014-2015 г.


Половината от страните, участващи в изследването, отчитат намаляване на броя на наличните ваксини, което е една от причините за спада на ваксинираните. 

 

По-малкият обхват на сезонната ваксина срещу грип в Европа застрашава повече хора от разболяване по време на грипната епидемия и следващата пандемия, предупреждават двете организации, осъществили проучването. 


"Ваксинацията е най-ефективната мярка за предотвратяване на тежки заболявания, причинени от грип. Въпреки това, според нашите изследвания, употребата на ваксина срещу грип постоянно намалява в редица страни в Европейския регион ", коментира д-р Жужана Якаб, регионален директор на Световната здравна организация за Европа. Според нея, това носи сериозен риск за хората, най-вече за възрастните хора, които са част от рисковите групи. „Призовавам европейските държави да увеличат обхвата на ваксинацията, за да постигнат 75% при възрастните и другите рискови групи", допълни тя. 

 

"Всички държави-членки на Европейския съюз се ангажираха с достигане на 75% ваксинация при възрастните хора и други уязвими групи, но тази цел все още не е постигната“, казва д-р Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Той уточни, че неговата организация ще продължи работата с държавите-членки на Европейския съюз, да подкрепи усилията им в посока подобряване на ваксинационния обхват сред населението“. 

 

Данните от изследването на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Регионалния офис на СЗО за Европа бяха публикувани през януари 2018 г. В редица страни в Западна Европа се наблюдава увеличение на тежките случаи на грип и смъртност, причинена от него. 

 

 

Възрастните хора - с по-висок риск от смърт при грип

 

Над 44 000 души годишно губят живота си заради остри респираторни заболявания, свързани със сезонния грип в Европейския регион, съобщават от Световната здравна организация. Според годишните проучвания, въпреки че 34 000 (над 75%) от тези смъртни случаи в Европа са сред хората на възраст над 65 години, поставянето на ваксини в тази група остава ниско. По-малко от един на всеки трима възрастни хора се ваксинира в страните от Европейския регион на СЗО. 

 

Ваксинацията е препоръчителна при хора с хронични заболявания, въпреки че обхватът там е под 40% в повечето страни. Поставянето на ваксина е наложително и при здравните работници, но данните сочат, че по-голямата част от тях също не го правят. Според статистиката, общо 90% от страните са препоръчали ваксинирането при бременни жени през 2014/2015 г., в сравнение с 40% преди пандемията от грип А (H1N1) през 2009 г . Въпреки това покритието като цяло е ниско, като половината от държавите отчитат под 10%;


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter