ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ако сте страстни пушачи, не пийте чая горещ

Puls.bg   |   08 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Ако сте страстни пушачи, не пийте чая горещ

Източник: iStockphoto

Пиенето на горещ чай се асоциира с повишен риск от рак при пушачите според заключението от китайско научно проучване. Само по себе си тютюнопушенето е основен рисков фактор за развитие на злокачествени заболявания, но опасността се повишава допълнително под влияние на определени фактори, дори наглед безобидни такива.

 

Резултатите от проучването сочат, че хора, които пушат редовно по около кутия цигари дневно, са изправени пред много по-висок риск от рак на хранопровода, ако ежедневно консумират и горещ чай.

 

Ракът на хранопровода, или езофагеален карцином, е сред най-често диагностицираните ракови заболявания при страстни пушачи. Това е напълно обясним феномен с оглед на това, че органите около гърлото първи влизат в досег с токсините от цигарения дим. Учените установяват, че в комбинация с ефекта от горещия чай това токсично действие се мултиплицира. Успоредно с това и рискът от рак на хранопровода нараства.

 

Според данните на китайските учени рискът от рак на хранопровода при пушачи, които ежедневно консумират чая си горещ, става около 5 пъти по-висок.

 

Проучването е проведено в Китай с конкретната цел да установи ефекта на чая при пушачите. Успоредно с Япония, Китай е страната с най-изявени традиции в чаените церемонии. Предишни проучвания са доказали много благоприятното действие на чая при различни здравословни проблеми, но гореспоменатото изследване е сред първите, които показват и негативните последствия от него в определени ситуации.

 

Проучването е проведено сред близо 400 хиляди души, страстни пушачи, чието състояние е проследено за период от 10 години. В този период са установени около 2 хиляди случая на рак на хранопровода в изследваната група. Допълнително проучване сред тази група проследява техните житейски навици и се установява, че 80% от засегнатите консумират ежедневния си чай много топъл.  Лабораторни тестове показват, че високата температура на чая може да увреди лигавицата на хранопровода и да улесни и дори стимулира разрастването на евентуални туморни образувания по нея.

 

 

Учените изясняват, че посоченият ефект може да се наблюдава при консумация на всякакъв тип горещи напитки, но ефектът е проследен при чая като най-предпочитана такава. В допълнение те посочват, че на избягването на горещите течности не трябва да се гледа като на превантивна мярка срещу рак на хранопровода при пушачите.

 

Като такава може да се прилага единствено редуцирането и пълното отказване от тютюнопушенето.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising