ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Каква е връзката между алкохола и рака?

Puls.bg   |   07 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Каква е връзката между алкохола и рака?

Източник: iStockphoto

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) в Европа се консумират най-големи количества алкохол на глава от населението. Същевременно информираността на хората за връзката между алкохола и рака остава ниска.

 

Изминалият Световен ден за борба с рака (4-ти февруари) беше повод учените да напомнят, че повишената консумация на алкохол се асоциира с висок риск от няколко различни ракови заболявания и да предложат няколко мерки за ограничаване на този риск.

 

Проучванията сочат, че редовните злоупотреби с алкохол може да провокират поне 6 типа рак, сред които:

  • Рак на дебелото черво;
  • На гърдата;
  • На хранопровода;
  • На ларинкса;
  • На черния дроб;
  • На устата;

 

Като основен канцерогенен компонент на алкохола се сочи етанолът, съдържащ се в различни количества във всеки тип спиртна напитка. Увреждащото действие на етанола се изразява в изменения, които повишават риска дадена клетка да постави началото на злокачествено туморно образувание. Освен това етанолът променя хормоналната секреция и може да доведе до бурно делене на тези клетки, ускорявайки формирането на тумора.

 

Учени от СЗО напомнят, че между консумацията на алкохол и риска от рак има ясна дозова зависимост – рискът расте, успоредно с повишената консумация на спиртни напитки. Посочват се и конкретни данни – рискът от рак на гърдата при жените нараства с 50% при редовен прием на 0,5 л вино и с цели 130% при честа консумация на литър от напитката. Това наистина са високи дози, но учените напомнят, че дори малките количества спиртни напитки, консумирани ежедневно, повишават в известна степен риска от посочените типове рак.

 

Проучване, проведено миналата година във Великобритания, показва, че едва 13% от хората са наясно с доказаната корелация между алкохола и рака. Друго проучване пък установява, че раковите заболявания са причина за около 15% от случаите на смърт, асоциирани със злоупотребите с алкохол.

 

 

На база на тези резултати специалистите предлагат няколко мерки за спиране разпространението на раковите заболявания. Те са включени в специален план, целящ да ограничи злоупотребите с алкохол в Европа до 2020 г.

 

Сред водещите мерки в този план са:

  • Забраняване рекламирането на алкохолни продукти;
  • Допълнително ограничаване достъпа до спиртните напитки;
  • Повишаване на данъчното облагане на производителите;

 

Ясно е едно – подходът към консумацията на алкохол в Европа трябва да се промени бързо. Позитивните ефекти върху здравето на населението няма да закъснеят, защото е доказана и обратната връзка между алкохола и рака – намаляването на консумацията редуцира и риска от раково заболяване.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter