ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кашлица - как да я излекуваме?

Puls.bg   |   04 февруари 2018   |   Коментари 2
Препоръчан материал от партньор на Puls.bg
   
   
Кашлица - как да я излекуваме?

Източник: iStockphoto

Студеното време предразполага за разпространяването на респираторни инфекции. В момента сме и в пика на грипната епидемия. В този период, от изключително значение е да не подценяваме вирусните инфекции и при заболяване да започнем лечение възможно най-скоро, още с първите симптоми.

Д-р Анелия Орозова, общопрактикуващ лекар с дългогодишна практика, споделя как бихме могли успешно да третираме кашлицата - един от основните симптоми на простудните заболявания и грипа.

 

- Д-р Орозова, какво представлява кашлицата? Трябва ли да я лекуваме и как е правлино да я лекуваме?

 

Кашлицата е сложен рефлекторен акт, който има за цел да запази гърлото и горните дихателни пътищa свободни. Тя представлява бързо изкарване на въздуха от дихателните пътищa, придружено от характерен шум. В известна степен кашлицата е волеви акт и може произволно да бъде предизвикана или потисната.

 

Кашлицата е най-честият и основен симптом на заболяванията на дихателната система, но може да се появи в резултат и на други състояния или заболявания. 

 

Каква е функцията на кашлицата при респираторни инфекции? При вдишване въздухът преминава чрез ларинкса в трахеята, след това по бронхите и накрая стига до белия дроб. Вътрешните страни на бронхите са покрити със защитни клетки, които имат реснички. Когато там попаднат вредни микроби и се отделят храчки, то ресничките-защитници ги транспортират от далечните крайчета на бронхите към центъра. Затова им помага и кашлицата - така бронхите се изчистват по-бързо.

 

 

- Какви видове кашлица можем да различим?

 

Основно, кашлицата може да бъде суха или влажна (продуктивна, секреторна), но се дели на още показатели.

 

Според продължителността на оплакванията различаваме:

 • Остра кашлица – трае до 3 седмици. Обичайно започва внезапно и често се дължи на настинка, грип или инфекция на синусите;
 • Подостра кашлица – продължава от 3 до 8 седмици;
 • Хронична – наблюдава се повече от 8 седмици;

 

Според начина на протичане различаваме кашлицата може да бъде:

 • Пристъпна - най-често при коклюш и астма;
 • Периодична - при хронични заболявания, които се характеризират с обостряне;
 • Постоянна - при хронични ларингити, трахеити и бронхити, при туберкулоза, при хорасъс сърдечна недостатъчност и др;

 

- Какво е характерно за сухата кашлица и кога най-често се наблюдава?

 

Сухата кашлица не се съпровожда с отделянето на секрет или той е силно оскъден и жилав. Тя най-често се появява сутрин или вечер, при смяна на климата и температурата на въздуха, при влажно и мъгливо време, при консумация на студени и газирани напитки.


Когато се касае за болестен процес, може да се наблюдава при проблеми с медиастенума и плеврата, наличие на чуждо тяло в големите бронхи, както и при фрактура на ребро или дори белодробен рак.

 

- Какви са особеностите на влажната кашлица?

 

Влажната кашлица наричаме още секреторна и продуктивна. Чрез нея се изхвърлят събраните секрети от дихателни пътищa. Влажната кашлица е характерна за някои болести на бронхите и белите дробове. При влажна кашлица:

 • Храчките се отделят сутрин при събуждане;
 • Голямото количество насъбрали се храчки предизвикват силно гадене, задушаване и прекалено отделяне на слюнка;
 • Дишането е шумно, свиркащо, затруднено;
 • Под очите има сенки, устните са леко посинели, лицето е сънливо, бледо;
 • Човек се чувства изтощен и недобре, особено ако лежи, защото това затруднява отхрачването;
 • Обикновено е нощем - придружават я изпотяване, лош дъх в устата, обложен, жълтеникав език, храчките са слузно гнойни;
 • Липсва обоняние и вкус;
 • През деня може да е влажна, нощем става суха;
 • На чист въздух болният се чувства по-добре.

 

- Д-р Орозова, трябва ли да се лекува кашлицата?

 

Задължително! Лечението на кашлицата трябва да започне още в самото й начало. Преди да се предприемат каквито и да е лечебни мерки, трябва да се установи причината за кашлицата и да се постави диагноза.

 

- Какво е лечението, което вие изписвате и препоръчвате на Вашите пациенти, когато имат кашлица?

 

Важно е да използваме доказани средства, чиито резултати са подкрепени от проведени проучвания.


Медикаментите се категоризират на базата на механизма им на действие. Най-общо противокашличните (антитусивни) лекарства се делят на:

 

 

 • Средства при влажна кашлица – медикаменти, имащи за цел да подпомогнат отделянето на секрети от дихателните пътищa чрез отхрачване. В тази група са т.нар. муколитици и секретолитици, водещи до втечняването на секрета в дихателните пътищa. Други лекарства от този тип (т.нар. секретомоторни средства) улесняват и самото движение на секретите и по този начин спомагат за отхрачването;
 • Съществуват отхрачващи медикаменти, които имат комбинирано, включително и противовъзпалително и антисептично действие;
 • Друга група медикаменти са тези, препоръчвани при суха кашлица. Те преди всичко потиснат кашличния рефлекс. Препоръчват се при заболявания, при които няма повишена секреция от дихателните пътищa. Делят се, най-общо, на такива с централно действие – въздействащи на центъра на кашлицата в централната нервна система, и такива с периферно действие – повлияващи различните рецептори в дихателната система;

Предпочитам билковите продукти и затова най-често изписвам такъв. Продуктът, който за мен е с доказана ефективност, съдържа 7 билки. Подходящ е и за двата вида кашлица – суха и влажна.

 

Комбинацията от мащерка, ислански лишей, лечебно сапунче, голяма бедреница, евкалипт, резене, звездовиден анасон помага много. Тези билкови съставки притежават противовирусно, противовъзпалително, антимикробно и спазмолитично действие. Билките се допълват взаимно и ефективно.

 

Мащерката, например, има много действия. Основните са секретолитично, отхрачващо, противовирусно, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично.

 

Но силата на Цефабронхин, който е изцяло растителен лекарствен продукт, не е само в мащерката, а в добре подбраните билки и тяхното синергично действие. Комбинацията на тези билки има доказан ефект срещу кашлица от различен произход, без значение дали кашлицата е суха или влажна. Исланският лишей е единствената активна субстанция в Цефабронхин, която облекчава дразненето на гърлото.

 

Цефабронхин се предлага под формата на перорални капки, които могат да се приемат директно или с малко течност, например вода или сок. Това не е сироп, което го прави особено предпочитан при пациенти, които не харесват сиропите.

 

- Подходящ ли е Цефабронхин за деца?

 

Подходящ е при деца над 4-годишна възраст. В този период на годината децата боледуват много и често се изписват различни противокашлящи средства. Затова аз лично предпочитам медикаменти на растителна основа, които имат доказан терапевтичен ефект. 

 

- Каква е продължителността на лечение с Цефабронхин?

 

Продължителността на лечението се определя от протичането на заболяването като, разбира се, състоянието се проследява от лекар.

 

- Какъв съвет бихте дали още на пациентите?

 

За финал бих искала да кажа, че честото проветряване на стаята и достатъчната влажност на въздуха са важни условия при терапията на всяко заболяване, но това е особено необходимо при болести, свързани с дихателните пътищa.

 

 

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Kremena     2018-02-05 09:10:14
Цефабронхинът си го бива! Синът ми се оправи с него много бързо
,,,,     2018-02-05 01:43:55
i az pih studena voda i sega me boli gurloto
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter