ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Европейската комисия отчете ръст на трансплантациите в ЕС

Puls.bg   |   23 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Европейската комисия отчете ръст на трансплантациите в ЕС

Източник: IStockphoto

Рязко увеличение на донорството и трансплантациите на органи в Европейския Съюз (ЕС), благодарение на Плана за действие за донорството на и трансплантациите: Сътрудничество между държавите-членки (2009-2015 г.). Това показва нов доклад на Европейската комисия, публикуван на нейната официална страница. 

 

От 12 000 на 15 000 е нарастнал броят на донорите между 2008 и 2015 г., което е увеличение с 21%. Това е довело до 4 600 трансплантации на органи в съюза- от 28 100 през 2008 г. до 32 700 през 2015 г. (увеличение с 17%). 

 

Трансплантациите на органи при бременните в Европейския съюз представляват 60% от отчетения ръст, на черен дроб 24%, а на сърца – 11%.

 

„Новината, че хиляди хора в Европейския съюз са получили животоспасяващия шанс, който донорството дава, стопля сърцето ми. В такъв момент този шанс е най-важното нещо за тях самите, за техните семейства и приятели. Това постижение се преписва най-вече на самите донори, но също така и на националните здравни власти и специалисти по здравни грижи. Радвам се, че Европейската комисия също има малка роля чрез плана за действие на ЕС, чийто приоритет е увеличаването на трансплантациите във всички страни в съюза“, каза еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андриукайтис

 

Испания, Франция, Великобритания, Полша и Холандия са петте страни, допринесли най-много за общия ръст. В България, Литва, Финландия, Хърватия, Унгария, Чехия, Словения, Латвия и Дания има увеличение на броя на трансплантациите за посочения период. 

 

Не всички страни в Европейския съюз са постигнали напредък по отношение на донорски ситуации и извършени трансплантации, показва още докладът на Съвета на Европа. Статистиката показва, че техният процент е намалял в Гърция и Кипър, както и в Германия – с цели 20%.

 


Създаването на регистър за наблюдение на живите донори е друго постижение на горепосочения План за действие. Европейската комисия ще продължи работата по повишаване осведомеността на хората за възможностите за транплантация при хора с бъбречна недостатъчност в крайна форма. Това ще стане със съдействието на националните органи в страните-членки на ЕС. 

 

В България над 1 100 човека чакат на опашката за трансплантация. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter