ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Откриха нов ген, свързан с диабета

Puls.bg   |   18 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Откриха нов ген, свързан с диабета

Източник: iStockphoto

Екип от учени идентифицираха ген, който може да се окаже ключов за регулацията на инсулина – хормонът, имащ основна роля в контрола на нивата на кръвната захар.


Според Световната здравна организация (СЗО) се очаква през 2030 г. диабетът да е един от водещите убийци на съвременния човек. Според някои проучвания в нарушенията нивата на кръвната захар, освен познатите диабет тип 1 и диабет тип 2, един до два процента се дължат на дисфункция в определен ген – MAFA – който може да повлияе върху отделянето на инсулина.


Нарушенията в този ген могат да бъдат причина и за развитието на инсулином – вид тумор на панкреаса, който отделя повишено количество инсулин. Тези тумори водят до ниски нива на кръвната захар, за разлика от захарната болест – диабета – където те са високи.


Учените изследвали интересно от медицинска гледна точка семейство, в което имало както членове с висока кръвна захар, така и такива с ниска. Именно проучването, проведено с помощта на тази фамилия, довело до идентифицирането на гена MAFA.

 


Изследването на тези близки родственици, едните с диабет, а другите с инсулином, разкрило изненадващия факт, че дефекти в един и същи ген могат да са причина за две противоположни болестни състояния.


Проведеното изследване довело и до друго значимо откритие – това за полови различия в болестните отклонения в нивата на кръвната захар. Изглежда, че мъжете са по-предразположени към развитие на захарен диабет, докато инсулиномите се срещат по-често у жените. Причините за тези наблюдения обаче още не са открити и описани.


За първи път дефект в гена MAFA се свързва пряко с конкретно заболяване. Всяко ново откритие на причина или механизъм за възникване на болестен процес представлява таргет, върху който може да се разрабова нова и целенасочена терапия. В случая генът MAFA не прави изключение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter