ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ракът на дебелото черво се подмладява – защо?

Puls.bg   |   18 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Ракът на дебелото черво се подмладява – защо?

Източник: iStockphoto

Според  данните от американско проучване нараства смъртността от рак на дебелото черво сред хората на възраст около 50 години. Това е причина след преминаване на тази възрастова граница да се препоръчват профилактични прегледи за проследяване състоянието на правото и дебелото черво.


Въпросното проучване обаче показва още една тенденция – рак на дебелото черво днес развиват и все повече хора под 50-годишна възраст. Падането на възрастовата граница за развитие на заболяването е тревожен проблем, имайки предвид, че в по-млада възраст много малко хора се подлагат на профилактични прегледи. Това е причина диагностицираният при по-младата възрастова група рак на дебелото черво често да е в твърде напреднал стадий.


Възрастовата граница за развитие на рак на дебелото черво – статистически данни

Споменатото по-горе американско проучване обхваща официалната статистика за смъртността от рак на дебелото черво в САЩ в периода 1970-2014 г. Установено е, че до 2004 г. тя прогресивно е намалявала сред възрастовата група 25-54 години. След този период смъртността започва да нараства с около 1% годишно. Днес от рак на дебелото черво умират средно 4,3 на 100 хиляди души. Интересно е да се отбележи, че заболяването е по-разпространено сред бялата раса. Тези данни поставят на дневен ред въпроса за причините за развитие на заболяването.


Макар и широкомащабни, проучванията от този тип рядко дават пълноценна информация за конкретните причини за наблюдаваните резултати. Затова причините за „подмладяването” на рака на дебелото черво тепърва ще се изясняват. Повечето специалисти асоциират развитието на заболяването главно със затлъстяването и посочват, че повечето от диагностицираните с този тип раково заболяване имат и проблеми с теглото.

 


Успокоителните данни

Учените, провели проучването, са категорични, че макар и да зачестяват, случаите на рак на дебелото черво сред млади хора все още са медицинска рядкост. Вместо да притесняват хората под 50-годишна възраст резултатите от проучването трябва да затвърдят нуждата от превантивни здравни грижи.


Затова специалистите насочват хората в зряла възраст към здравословен начин на живот и навременна реакция при първи симптоми на проблем с дебелото черво. С повишено внимание към тях следва да се отнасят хората, фамилно предразположени към развитие на рак на дебелото черво. Специалистите посочват, че заболяването е лечимо в случаите, когато е диагностицирано навреме.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter