ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

С маска срещу грип – осигурява ли защита?

Puls.bg   |   16 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
С маска срещу грип – осигурява ли защита?

Източник: iStockphoto

Целта да се предпазим от гpип в сезона на вирусните инфекции оправдава всички средства, с които ще я постигнем. Хирургичната маска срещу грип не може да ни навреди, а може да ни предпази от заразяване. Малко естетически дискомфорт в този случай е напълно приемлива цeна, която трябва да заплатим за защита от грипа. Единственото изискване е да не се предоверяваме на този метод за защита от грипа и да ползваме правилно защитната маска.

 

Доказано е, че заразяване с грип може да стане дори при контакт с болен, отдалечен на няколко метра от нас. Грипните вирусни частици се разпространяват на голямо разстояние при киха и кашляне, а освен това може да престоят повече от денонощие върху различни повърхности, с които е бил в контакт грипно болен. Доказано е също така, че носенето на защитна маска може да предпази от заразяване с грип, дори при чест контакт с болни, защото ефективно спира грипните вируси от навлизане в дихателната ни система. Важно е обаче като превантивна мярка маската да бъде допълнена от още няколко стъпки.

 

Вирусът на грипа атакува всяка открита част на тялото ни и може да проникне не само през устата в дихателната система. Входни зони за него са всички лигавици, включително тези на носа и очите, които маската на устата не може да защити. Затова водещ способ за защита от грип остава добрата лична хигиена и редовното миене на ръцете.

 

Защитната маска осигурява ефикасна превенция на прякото заразяване по въздушно-капков nът, но оптимална защита от грип може да осигури единствено комбинирането й с хигиенните мерки и тези за подсилване на имунитета през зимата.

 

В полза на тази препоръка свидетелстват редица проучвания. Статистиката сочи, че носенето на хирургична маска намалява риска от заразяване с грип със 70%. Комбинирайки я с редовно миене на ръцете обаче, си подсигуряваме още по-голяма защита – над 80%.

 

 

Комбинирането на всички поревантивни мерки срещу грип е ключов фактор през тази година, когато се очаква грипният сезон да е по-тежък от обикновено. Редица здравни служби съобщават, че прилаганата досега през сезона противогрипна ваксина не подсигурява достатъчна защита от всички циркулиращи грипни щамове. В такива условия носенето на защитна маска срещу грип е първостепенна задача.

 

А най-важно е да се знае, че тя пази както от заразяване, така и от предаване на грипа. Затова от нея трябва да се възползват и пазещите се, и болните. Тогава опасността от разпространение на грипа става практически нулева.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter