ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В неравностойна битка с грипа

Puls.bg   |   15 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
В неравностойна битка с грипа

Източник: iStockphoto

Един от най-големите убийци в световен мащаб, познат на човечеството, е грипният вирус. През историята той, както и други инфекциозни причинители, неведнъж са обезлюдявали градове и села и дори са поставяли под въпрос оцеляването на човешкия род в определени местности.


Днес епидемиологичната обстановка е доста по-различна. Жертвите на грипния вирус са много по-малко, но, за съжаление, все още има такива, а всеки изгубен живот е поражение.


Отново се намираме в грипния сезон и по данни на епидемиолозите текущо пораженията му в Северна и Централна Америка са по-тежки, от тези в Европа.


Вярно е, че огромната част от хората, които се заразят с грип, го преболедуват и се възстановяват напълно. Това носи лъжливо усещане за недосегаемост, особено на младите и активни хора. Washingtonpost опровергава това убеждение, споделяйки със света историята на 21 годишния Кайлър Баугман – млад, енергичен и отдаден на фитнеса и доброто здраве мъж. Когато се разболява от настинка покрай Коледните празници, той и семейството му смятат, че просто се нуждае от почивка. Само няколко дни след това обаче, Кайлър развива септичен шок и загива от множествена органна недостатъчност в резултат на грипен вирус.


Неговите близки са потресени и все още им е трудно да възприемат, че грипа е отнел техния син, приятел, любим. Също толкова съкрушени са и синовете, съпруга и общността в Масачузетс, на които е била отдадена Джени Чинг. Когато нейната настинка се влошила, потърсила лекарска помощ, но вече било късно – грипът довел до тежка бактериална пневмония, която тя не усяла да преживее.


Властите в Америка предупреждават гражданите, че разпространеният там в момента щам на грипа H3N2 Хонконг е особено опасен и винаги носи със себе си повече хоспитализации, усложнения и смъртни случаи.


По данни на Националния център по заразни и паразитни болести България е била относително пощадена през последната седмица от изтеклата година. За сметка на това през първата седмица на 2018 г. болестността от остри респираторни заболявания е нараснала близо 3 пъти, но все още при малък брой хора се регистрира грипният вирус.


Също по епидемиологични данни, до скоро превалираха случаите на грипен вирус тип В, но вече са регистрирани и болни, заразени с щам тип А – опасния Хонконг H2N3.


Специалистите уточняват, че все още се намираме в началото на грипния сезон и очакват покачване на заболеваемостта в края на януари. Макар и в началото му, България вече даде жертва, в лицето на 3 годишно дете, починало от тип А щам H1N1.


Епидемиолози, лекари и здравни работници съветват винаги да се търси лекарска помощ при съмнение за грип и призовават простудните заболявания да не се подценяват, независимо дали сме млади и здрави или възрастни и болни. Грижете се за себе си и близките си!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter