ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ново средство за лечение на шум в ушите

Puls.bg   |   09 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Ново средство за лечение на шум в ушите

Източник: iStockphoto

Дори в най-леката си форма появана на шум в ушите е много неприятен проблем. Състоянието, известно като тинитус, е свързано с регистриране на несъществуващи, фантомни звуци, най-често описвани като бучене или свистене. За момента тинитусът е нелечим проблем, но проучване на научен екип от университет в Мичиган, САЩ, показва, че лек за него може да бъде разработен съвсем скоро.

 

Шумът в ушите се дължи на патологично стимулиране на невроепителните клетки на вътрешното ухо, което води до активиране на слуховия център в мозъка и регистриране на несъществуващи звуци. От тинитус страдат около 100 милиона души по света, като основен процент от тях са на възраст над 50 години.

 

Проблемът сериозно възпрепятства нормалния им начин на живот. Това е причина интересът към състоянието да се засилва в последните години, а научен екип от мичигански университет съобщава, че е тествал успешно иновативно средство за борба с фантомния шум в ушите.

 

Експерименталното устройство разчита на едновременно подаване на звукови сигнали към мозъка и на нервни импулси към кожата на бузите и шията. Учените установяват, че по този наинвазивен начин се синхронизира работата на слуховия център в мозъка и се премахват неврологичните причини за патологично регистриране на шум в ушите.

 

Устройството е тествано при 20 доброволци, които го ползвали по 30 минути дневно в продължение на 4 седмици. След този период е отчетено значително подобряване в начина им на живот. Дори в случаите, когато шумът в ушите се връща, той се понася много по-лесно и безпроблемно от всеки, тествал иновативния продукт.

 

Продължаващите и в момента тестове ще определят дали устройството е приложимо при различна тежест на проблема с шума в ушите и колко продължително ще трябва да се ползва при отделните групи пациенти.

 

 

Не е ясна и цената на продукта, с която той ще се предлага, след очакваното одобрение на здравните власти в САЩ. Според разработващия екип обаче тя ще бъде достъпна за всеки пациент.

 

За момента данните сочат, че иновативното устройство се ползва с най-голяма ефективност при пациенти, при които шумът в ушите е следствие от травма на главата или врата. В подобни случаи шумът изчезва при силно притискане на челюстите, изпъване на езика или накланяне на врата. Електрическите импулси, подавани от разработваното устройство, ще действат по подобен начин и шумът в ушите ше може да се преустановява, без извършване на тези движения.

 

Макар и засега само временен, ефектът за преодоляване на натрапчивия шум в ушите с новото устройство е изцяло позитивен.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter