ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо младежите откриват алкохола отрано?

Puls.bg   |   08 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Защо младежите откриват алкохола отрано?

Източник: iStockphoto

За това младежите да се запознават прекалено рано с алкохолните напитки си има много ясни причини. Според проучване, проведено паралелно от 2 водещи университета, основен виновник за това са родителите и техните навици, дори в случаите, когато не злоупотребяват с алкохола.

 

Според проучването един от всеки шест родители на деца в юношеска възраст им позволяват да пийват алкохол още преди 14-годишна възраст. От биологична гледна точка това е твърде ранна възраст, когато мозъкът и организмът на децата като цяло все още не са напълно развити.

 

Много родители считат това за отговорно поведение, укрепващо увереносттa на децата и семейната сплотеност, но научните данни сочат, че много повече са потенциалните рискове за здравето на подрастващите.

 

Проучването е проведено от екипи към водещи университети в САЩ и Великобритения. То проследява 10 хиляди деца в тези страни и установява няколко важни факта за това как разсъждават модерните родители на тийнейджъри по отношение на алкохола.

 

Установено е, че родителите, които рядко пият алкохол, позволяват това и на децата си със същата склонност, с която правят това редовно злоупотребяващите с алкохола родители. Оказва се, че прословутият принцип на бай Марко, героят от „Под игото“, че предоставяйки алкохола на децата още в ранна възраст, ще ги отвратим и те няма да пият в зряла възраст, е широко популярен и днес. Именно това е водещата идея на родителите, които позволяват на малолетните си деца да пийват умерено в тяхната компания.

 

 

Доказателства, че този прийом наистина действа, не съществуват. Напротив, проучванията сочат, че ранното докосване до алкохолните напитки има предимно негативно влияние върху дългосрочното развитие на младежите.

 

Оказва се, че законовите рамки за позволяване консумацията на алкохол едва след пълнолетна възраст са много коректно съобразени с биологичната способност на организма да се справя с него и физически, и емоционално.

 

Въпрос на личен избор на всеки родител е запознаването на децата с ефекта на алкохола във всеки аспект. Според учените обаче либералността на повечето модерни родители в това отношение е прекалена.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter