ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как лицето ни издава, когато сме болни?

Puls.bg   |   05 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Как лицето ни издава, когато сме болни?

Източник: iStockphoto

Когато сме неразположени, околните много лесно може да разпознаят това, дори да не проявяваме отчетливи симптоми като кашлица, хрема и др. Дори да опитваме да прикрием влошеното си здравословно състояние, истината за него ще излезе наяве, разкрита от неочакван източник – нашето лице.

 

Ново проучване разглежда показателните изменения в състоянието на лицето, провокирани от простудата и грипа, и доказва, че те почти винаги оставят следите си върху изражението ни и то издава здравословните проблеми. В хода на проучването е установено, че може успешно да се разграничат болни и здрави хора единствено чрез преглеждане на техни снимки.

 

За целта на експеримента са подбрани 30 доброволци. В първият етап на изследванеот те са инжектирани с много ниски дози болестотворни бактерии, причиняващи баналните настинки. Количеството на бактериите не е било достатъчно да провокира реална инфекция, но е отключвало активен имунен отговор. В такива моменти човек проявява познатите първи симптоми на настинка – отпадналост, леко главоболие, мускулни и ставни болки. 3 часа по-късно на всеки доброволец е направена снимка в анфас с максимално неутрално изражение.

 

При всички доброволци имунният отговор е бил достатъчен да неутрализира бактериите и само няколко часа по-късно симптоматиката напълно е изчезнала. Тогава са направени нови снимки на доброволците, отново с максимално близко до естественото им изражение.

 

Подбрани са 60 допълнителни доброволци, които които са прегледали и двете снимки на всеки от доброволците. Те са разполагали само с по 5 секунди, за да разгадаят на коя от двете снимки всеки доброволец е проявявал лека симптоматика на настинка и на коя е бил напълно здрав.

 

Установено е, че в 80% от случаите те успешно са отгатвали здравословното състояние на сниманите само по тяхното изражение.

 

 

Анализирайки допълнително снимките, учените отделят допълнително време да установят кои са най-издайническите промени в чертите на лицето, по които може да се съди, че човек е с влошено здравe. Установяват, че това най-често са обезцветените устни, по-бледото от обикновено лице, леките отоци около долните клепачи, леко провисналите горни клепачи и зачервените очи. Едновременното наличие на повече от един от тези белези е ясен сигнал за настинка, включително в начален стадий.

 

Получените резултати показват, че дори само на база на снимка може да се разпознаят разликите в здравословното състояние на човек. Още по-лесно става това при жив контакт, когато впечатленията от промени в чертите на лицето се допълват от измения в говора или цялостното държание на човека.

 

Бъдете уверени в своите способности да разпознавате въпросните промени и при съмнение, че човек от обкръжението ви проявява симптоми на настинка или грип, избягвайте близки контакти с него. Това е водещата превантивна мярка за запазване на здравето в сезона на грипа.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter