ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Антибиотици – сулфонамиди

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм   |   03 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Антибиотици – сулфонамиди

Източник: iStockphoto

Сулфонамидите всъщност не са антибиотици, те са синтетични антибактериални лекарства. Имат широк спектър на действие.
Сулфонамиди са: Sulfathiazol, Sulphamethoxazole, Sulfaguanidine, Sulfasalasine и др.

 

Показания. Те се използват за лечение предимно на респираторни (синуити, отити, бронхити) и уроинфекции. Sulphamethoxazole е един от най-използваните сулфонамиди при респираторните инфекции. Може да се намери в таблетна форма 480мг – за възрастни и 120 мг – за деца, както и суспензия. Sulfathiazol се използва като добър локален антисептик, за третиране на наранявания. Може да се намери под форматана пудра.

 

Лекарствени взаимодействия. Противомикробният ефект на сулфонамидите се намалява при едновременното прилагане с локални анестетици – лидокаин, бензокаин (в много таблетки за гърло се съдържат локални анестетици!). Сулфонамидите могат да повишат концентрацията и съответно токсичността при едновременно използване с инсулини и някои антикоагуланти.

 

 

Нежелани реакции. При 5% от пациентите, приемащи сулфонамиди се наблюдават нежелани ефекети. Най – често се проявяват стомашно-чревни нарушения (гадене, повръщане, диария). При прилагане на сулфонамиди е възможно развитие на алергични реакции – обриви, зачервявания, имат и фотосенсибилизиращ ефект. Излагането на активно слънчево огряване по време на лечение със сулфонамиди не е препоръчително.

 

Сулфонамидите проявяват бъбречна токсичност, свързана с отлагане на кристали и обструкция на пикочните пътища. Алкализирането на урината увеличава разтворимостта на кристалите. По време на лечението със сулфонамиди се налага прием на поне 2л. течности и алкални храни (боб, авокадо, моркови, картофи), за да се намали риска от кристалурия.

 

Друг сериозен нежелан ефект е хематотоксичност и анемия. Прилагането на сулфонамидите при новородени и недоносени деца е възможно да се наблюдава жълтеница и увреждане на мозъка. Поради това сулфонамидите не се прилагат през третия триместър на бременността и на новородени.
Приемът на сулфонамиди без лекарско назначение и уточнена дозировка може да причини сериозни увреждания на всеки самолекуващ се.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter