ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Боледуване - инструкции за употреба

д-р Александра Игнатова   |   02 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Боледуване - инструкции за употреба

Източник: iStockphoto

Досадните настинки ни повалят една след друга, а през зимата винаги са най-редовни. Колкото и да говорим за тях, както и да се пазим, те изглеждат неизбежни. Макар и непредвидими, те обаче не трябва да се превръщат в борба свободен стил. Дори и да сме изправени пред вирус „тежка категория“, няколко рационални правила ще ни помогнат да се измъкнем с възможно най-малко щети – поне до следващия път.

  • Как да не се провлачи вечно

Понякога ни се струва, че поредният вирус ни е приклещил в таква здрава хватка, че седмици наред не успяваме да се освободим. Или пък тъкмо сме оздравели и, о – изненада – всичко отначало!


Разбира се, отслабените сили на имунната система могат да са виновни за това, но има и още нещо – личната хигиена. Удачни мерки веднага след преболедуване е да сменим четката си за зъби, спалното бельо и въобще хубаво да почистим местообитанието си, посрещнало жервоготовно всичките ни кихавици и секрети.


Докато сме болни нерядко занемаряваме хигиената си, пропускаме душа – къде от умора, къде от мързел – и забравяме редовно да отваряме прозорците. Всичко това са стратегически грешки – банята, свежия въздух и слънцето са нужни на здравите, какво остава на боледуващите.

  • Няма нужда да се тъпчем с храна насила

Противно на всичко, с което сме свикнали, един ден, прекаран в гладуване, не е толкова трагично състояние. Ако нямате апетит, гади Ви се, или пък настинката включва и гастроентерит в палитрата си, то не се насилвайте с излишно много храна.


Това, за което наистина трябва да се внимава е дехидратацията – особено при диария – тя не трябва да се допуска, защото задълбочава боледуването и забавя оздравяването.

 


Питейната вода е задължително, но недостатъчно условие, когато се борим с обезводняването. За пълноценна хидратация на организма освен от „гола“ вода, ние се нуждаем още от соли и захари. Ако не успяваме да си ги набавим сами чрез храната и течностите (бульони, плодови сокове и др.), то съществуват специални разтвори за целта.

  • Не се нахвърляйте на имуностимулатори

Поне не веднага – всяко нещо с времето си. Колкото и слънчево и безобидно да звучи думата „имуностимулатор“ между портокаловия сок с витамин С и някои сериозни препарати лежи голяма пропаст и няма как да сме сигурни, че приемаме точно това, което ни е необходимо.


Докато някои от тези медикаменти ни помагат да се изправим на крака при настинка, то други, приемани веднага след преболедуване, са способни да върнат и дори да влошат симптомите ни. Най-уместно е да потърсим компетентен съвет, преди да се хвърлим в подобна авантюра, особено ако става въпрос за деца.

 

И така, накрая докато се усетим, успяхме да одравеем, Въпреки всичките положени усилия!

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter