ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Салмонелоза – диагностика при болни и здрави носители

д-р Ралица Иванова   |   11 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Салмонелоза – диагностика при болни и здрави носители

Източник: iStockphoto

Салмонелозата представлява остро протичаща бактериална инфекция, която възниква спорадично или под формата на епидемии. Най-често клиничната изява се характеризира със симптомите на гастроентерит – гадене, повръщане, болки в корема, диария и други.


Инфекцията се предава основно по фекално-орален механизъм – с консумацията на замърсена вода или хранителни продукти – месо, мляко, яйца, риба и други. Като най-чести причинители се посочват Salmonella typhi (S. typhi), S. enteritidis, S. typhimurium и други. Те се размножават и при разрушаването им се отделя голямо количество ендотоксин.


Единствен източник на инфекцията са болните и заразоносителите. Болният отделя с фекалиите и урината си инвазиоспособни бактерии в края на инкубационния период, през цялото боледуване и 2-3 седмици през възстановителния период.


Салмонелната инфекция при човека протича с няколко основни клинични форми – гастроентеритна, която е и най-честата; септична, която се характеризира с продължителна висока температура, диария, промени в съзнанието, главоболие; бактериемия с или без извънчревни вторични локализации и безсимптомно хронично носителство.


Най-често се изследва фецес, но освен това урина, кръв, жлъчка. В зависимост от клиничната картина могат да бъдат взети и други материали – храчка, ликвор, гной. Изследват се също така и вода и хранителни продукти. От външната среда се изследват освен питейна и отпадна вода, още повърхности и предмети от дома, съдове и прибори за хранене, както и отпадъци от хранителни продукти и опаковките им.


При хранителни токсикоинфекции се изследва фецес, повърнати материи, промивни води от стомаха, както и храна, консумирана от болния. Аналният секрет се взема със стерилен тампон, който предварително се напоява с физиологичен разтвор. На изследвания за носителство подлежат обслужващият персонал в заведения за обществено хранене, както и работещите в хранително-вкусовата промишленост.


Микроскопското изследване на фецес, при което се откриват левкоцити и еритроцити в пробата свидетелства за инвазивността на причинителя. Културелно изследване се прави с посявка на материали върху слабо селективни среди, след което се култивира за 18-24 ч. На изолираните чисти култури се прави биохимична идентификация и антибиограма.


Серологично изследване се прави с количествено измерване на антитела като тяхното нарастване има диагностично значение. Необходимо е изследването на два кръвни серума в интервал между двете проби поне две седмици. Показателно за наличие на инфекцията е четирикратното или по-голямо нарастване на титъра на антитела, което говори за активна инфекция.


При неусложнените салмонелни гастроентерити се прилага симптоматично лечение, а антибиотична терапия не се препоръчва, поради факта, че прилагането и не само не съкращава продължителността на заболяването, но може да доведе до увеличаване на реконвалесцентното заразоносителство (във възстановителния период) и разпространение на резистентните щамове.


От значение е своевременно откриване на болните, заразоносителите, както и тяхното изолиране и лечение до ликвидиране на инфекцията. Изследването и наблюдението на контактните също има своето епидемиологично значение.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter