ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Революционен гел – противозачатъчно средство за мъже

Puls.bg   |   28 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Революционен гел – противозачатъчно средство за мъже

Източник: iStockphoto

След близо десетилетие на клинични изпитвания, американски научен екип може да предложи възможност на всички жени в детеродна възраст по света да си отдъхнат. На път е да се предложи първо по рода си противозачатъчно средство за мъже.

 

Досега прилаганите стандартни средства за контрацепция, като се изключи презервативът и вазектомията, бяха насочени за употреба предимно от жените. Някои от тях се базираха на хормонални продукти и невинаги гарантираха пълна безопасност и стопроцентова ефективност. И в двата аспекта обаче скоро може да появи алтернатива, която ще бъде насочена изцяло към мъжете.

 

В следващите 4 години ще се проведе серия от последователни клинични проучвания като част от най-мащабната досега инициатива за разработване на мъжки противозачатъчни продукти с хормонална природа. При доказване на ефективността и безопасността им те ще се предлагат като по-ефикасна алтернатива на презервативите и като алтернатива на необратимите последствия от вазектомията.

 

Подобни средства са тествани и в предишни години, но клиничните проучвания неизменно са показвали наличие на нежелани странични ефекти при мъжете.

 

Революционният нов гел съдържа 2 синтетични форми на половите хормони прогестин и тестостерон. Прогестинът ще блокира секрецията на тестостерон в тестисите и намалява количеството на произведените сперматозоиди. Тестостеронът ще балансира хормоналният дисбаланс, провокиран от прогестина, но и също ще инхибира производството на зрели полови клетки.

 

 

Ефектът от прилагането на разработвания революционен контрацептив ще трае поне 72 часа. До момента е доказано, че в този период той ефикасно блокира производството на сперматозоиди. Установено е, че броят им намалява до под 1 милион на милилитър спрема – брой, който се счита за недостатъчен за забременяване.

 

При намаляване броя на сперматозоидите, отделени при еякулация, до подобни ниски нива, новият контрацептивен гел ще може да се ползва като единствено и надеждно средство за предпазване от нежелана бременност.

 

Освен че няма да е задължително да се ползва всеки ден, гелът има и други предимства. Попива много бързо, а може да се прилага локално на различни места по тялото. По време на досегашните клинични проичвания гелът е прилаган основно в областта на предмишниците и рамената.

 

Счита се, че новият тип противозачатъчно средство за мъже ще бъде по-безопасно от досега прилаганите хормонални препарати, защото синтетичният тестостерон, включен в състава му, се изнася от тялото много бързо, без да доведе до нежелани последствия за мъжкото здраве.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter