ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болестта на Паркинсон може да се надушва

Puls.bg   |   21 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Болестта на Паркинсон може да се надушва

Източник: iStockphoto

Неочаквана помощ в борбата с болестта на Паркинсон получават учените от уникалния случай на жена, която може да надушва болестта.

 

Очаква се този феномен да позволи разработване на първи по рода си диагностичен тест за ранно откриване на коварното заболяване.

 

Болестта на Паркинсон е дегенеративно неврологично заболяване, за което все още няма медицински лек. За момента ключово значение има навременното диагностициране на заболяването и полагането на грижи за забавяне на прогресията му.

 

Грижите в този аспект скоро може да се окажaт много по-ефективни, тъй като учените съзират възможност за разработването на иновативен метод за максимално ранно диагностициране на болестта на Паркинсон.

 

За тази цел научен екип от Великобритания използва информацията за болестта на Паркинсон, която им предоставя жена с рядко срещана дарба да надушва заболяването. Жената е загубила съпруга си преди 2 години именно поради болестта на Паркинсон. Няколко години преди той официално да бъде диагностициран с коварното заболяване жената усетила осезаема промяна в естествения мирис на тялото му. Особена за случая била появата на характерна мускусна миризма, която се засилвала с напредване на заболяването.

 

Посещавайки заедно с мъжа си групови сеанси на пациенти с Паркинсон, жената усетила подобен характерен аромат и около част от тях.

 

 

В последствие е установено, че жената притежава силно изострено обоняние, характерно за много малко хора. Заемането на британския научен екип с проследяване на случая установява и още нещо – болестта на Паркинсон наистина има свой отчетлив аромат. Предстоят по-задълбочени проучвания за пълното му охарактеризиране, като се очаква те да помогнат за напредък в борбата с болестта, какъвто отдавна не е регистриран.

 

Болестта е позната отдавна, но все още няма разработено средство за лечение или успешно преустановяване на прогресията й. Ако проучването на британските учени докаже откъде идва промяната в телесния аромат на болните от Паркинсон, може да се установят и механизми, по които развитието на болестта да бъде успешно контролирано.

 

Болестта на Паркинсон не е единствената, която се проявява с малко очакван и толкова специфичен симптом като промяна в телесната миризма. Такава се регистрира и при заболявания като метаболитен синдром, чернодробни или бъбречни дисфункции, диабет, проблеми с щитовидната жлеза и др.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама
Заболявания и състояния
Сарком на Юинг - общи представи
Красота и медицина
Кога бенките стават опасни?
Хранене и фитнес
Защо е важно да пием вода?

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter