ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Херпесни вируси – доказване на инфекцията, 2 част

д-р Ралица Иванова   |   18 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Херпесни вируси – доказване на инфекцията, 2 част

Източник: iStockphoto

Херпесните вируси принадлежат към семейство Herpesviridae  (от гр. херпес - означава „пълзящ”). Известни са над 80 вида херпесни вируси. Те причиняват заболявания както при животните (маймуни, свине, птици, зайци), така и при хората. Патогенни (болестотворни) за човека са 8 херпесни вируса. Те са широко разпространени като характерно тяхно свойство е, че след заразяване остават в организма като тлееща инфекция, която при определени условия може да се активира отново. (Първа част на материала)


Инфекциозната мононуклеоза представлява често срещано вирусно заболяване, което се характеризира с висока температура, общо неразположение, зачервено гърло, увеличаване на лимфните възли. Причинителят на заболяването е Ебщайн-Бар вирусът, който е четвъртият херпесен вирус.


Диагнозата на инфекциозната мононуклеоза се основава на базата на клинични данни и се потвърждава с хематологично откриване на лимфоцитоза с появата на голям брой атипични лимфоцити. Лимфоцитозата може да достигне до 70% от общия брой на левкоцитите, като на кръвна натривка 30% са лимфоцити с атипизъм (нехарактерна структура). Категоричната диагноза се поставя след резултатите от серологично изследване. С тях се търсят специфични антитела, които се образуват в отговор на попадналите антигени в организма от вирусната клетка.


За установяване на антитела се използват методите ELISA и имунофлуоресценция. Широко се прилага реакцията хемаглутинация на Paul-Bunnel. Тестът е много показателен за наличието на инфекциозна мононуклеоза при възрастни, но не е достатъчно надежден при изследване на деца.


С по-висока чувствителност и специфичност е Моноспот тестът, който остава позитивен до 6 месеца след оздравяване. Фалшиво отрицателни резултати са налице по-често при деца до 14-годишна възраст, поради липсата при голяма част от тях на т. нар. хетерофилни антитела.


Фалшиво положителни резултати се срещат при бременни и пациенти с автоимунни заболявания. 


Заразяването с херпесен вирус 5 или още цитомегаловирус се характеризира с общо неразположение, увеличени лимфни възли, болки в гърлото, обрив, слабост, безапетитие и други.


Изследват се урина, тъканни биопсии, слюнка, сперма, бронхоалвеоларен лаваж и други. При бременни, при които има съмнение за инфекция на плода се прави амниоцентеза не по-рано от 21 седмица, тъй като бъбреците на плода трябва да бъдат достатъчно развити, за да може вирусите да се излъчват в урината му. До 6 седмици след заразяване на майката е възможно изследването да даде фалшиво отрицателни резултати, тъй като плацентата забавя преминаването на вируса от заразената майка на плода.


При имунокомпрометирани пациенти – инфектирани с вируса на СПИН, лечение с имуносупресивно лечение и други е необходимо да бъдат периодично изследвани за CMV.


Бърза и чувствителна диагностика може да се постигне чрез имунофлуоресценция и ELISA или PCR за доказване на антигени на вируса или вирусна ДНК. Откриване на IgG антитела е белег на латентна (скрита) и отминала инфекция. Сероконверсията с нарастване титъра на антитела във втората серумна проба е сигурен маркер за първична вирусна инфекция.


Херпесни вируси – HHV-6 и HHV-7 могат да бъдат изследвани с имунофлуоресцентен метод, ELISA, PCR, но основен метод е непряката имунофлуоресценция. Възможна е кръстосана реактивност и фалшиво положителни резултати. За отдиференциране на скритата от реактивирана инфекция е необходимо изследване на вирусния товар – количествено отчитане.


HHV-8, който се асоциира със синдрома на Капоши може да бъде доказан с PCR и имунологично доказване на вирусни протеини.


Всички проби е необходимо да бъдат транспортирани до лаборатория без забавяне. При невъзможност се използва съхранение на пробите в хладилни чанти, но без да бъдат замразявани.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter