ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо трябва да внимаваме при избора на лекарство за киселини?

Puls.bg   |   07 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Защо трябва да внимаваме при избора на лекарство за киселини?

Източник: iStockphoto

Най-често назначаваните лекарства за лечение на киселини, са тези от групата на инхибиторите на протонната помпа. Те намаляват секрецията на киселини в стомаха, което значително облекчава проявите на гастроезофагеален рефлукс.

 

Макар и доказано ефективни при лечение на киселини обаче инхибиторите на протонната помпа може да доведат до потенциално опасни транични ефекти. Особено при хора с претоварен или частично увреден черен дроб. Доказателство за това идва от научен екип от САЩ – страната, където приложението на този тип лекарства за лечение на киселини е сред най-масовите в световен мащаб.

 

Научен екип от Калифорнийския Университет съобщава, че потискането секрецията на стомашен сок може да има негативен ефект върху чернодробните функции.

 

Опасността идва от факта, че стомашните киселини регулират числеността на болестотворните бактерии в храносмилателния тракт и при намалено количество на тези киселини може да се стигне до свръхразвитие на един много опасен за черния дроб род бактерии.

 

Това са бактериите от рода Enterococcus, или ентерококи. Немалки количества ентерококи постъпват непрекъснато в стомашно-чревния ни тракт, като част от храната, която приемаме. При прекомерно разрастване на колониите им част от тях мигрират към черния дроб и може да провокират остро чернодробно възпаление или обостряне на хронични проблеми с черния дроб.

 

 

Американският научен екип проследява лабораторно ефекта от приема на стандартни дози лекарства за киселини върху състава на чревната флора. Установено е, че за кратко време лечението на киселини може да наруши баланса на бактериите в червата и да позволи доминантна роля на ентерококите над полезните лактобацили. В дългосрочен план е отчетено обостряне симптомите на някои от най-разпространените чернодробни заболявания – стеатоза, стеатохепатит и алкохолно индуцираните заболявания на черния дроб като цироза или алкохолен хепатит.

 

Посочените данни изискват към лечението на киселини в стомаха да се подхожда много внимателно при пациенти с остри или хронични чернодробни проблеми. Добре е да се търсят алтернативни методи за лечение на стомашния рефлукс без прием на инхибитори на протонната помпа.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter