ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лимфедемът след лечение на рак вече е преодолим

Puls.bg   |   29 ноември 2017   |   Коментари 1
   
   
Лимфедемът след лечение на рак вече е преодолим

Източник: iStockphoto

Милиони хора по света страдат от лимфедем и макар състоянието често да е наследствено или последица от физическа травма, в най-голяма част от случаите лимфедем се развива като страничен ефект от лечението на различни типове рак. Лимфедем може да се развие и като симптом на раково заболяване с метастази в лимфните съдове, но по-често е следствие от промените, настъпили в лимфната система по време на противотуморното лечение.

 

Лимфедемът протича със сериозен оток на крайниците и обикновено поразява само единия от тях. Най-често засяга ръцете и се появява като резултат от лечението на рак на гърдата.

 

При оперативно лечение на рак на гърдата или при вземане на биопсия за проследяване на евентуални метастази, често се налага премахване на лимфни възли, което затруднява оттичането на лимфата. Тя се задържа в засегнатите участъци и провокира въпросния оток, а лъчелечението обикновено допълнително влошава проблема.

 

Въпреки усъвършенстването на хирургичния подход, около 6% от жените, оперирани срещу рак на гърдата, развиват лимфедем. Очаква се обаче тази негативна статистика скоро да се промени, а страданията на потърпевшите да се облекчат.

 

Иновативният подход на лекарски екип от болница във Вашингтон, САЩ, дава надежда на всички пациенти с лимфедем за по-успешното справяне със състоянието.

 

 

Екипът успява да присади здрави лимфни възли в ръката на жена с лимфедем, появил се именно вследствие на лечение срещу рак на гърдата. Здравите лимфни съдове са взети от гърба на жената. След трансплантацията им в засeгнатата от лимфедем ръка на жената е отчетено бързо намаляване на отока.

 

Екипът установява, че състоянието на засегнатия крайник се подобрява успешно, а ефектът е траен. Наред с отока, оплакванията при лимфедем са свързани с болки, скованост и ограничена подвижност на засегнатия крайник. Всички те се повлияват много добре от възстановяването на лимфния поток и скоро отшумяват.

 

За ускоряване на ефекта лекарите препоръчват носене на компресивен ръкав и повишено внимание към крайника за избягване на претоварването му.

 

Лекарите очакват новият метод за лечение на лимфедем да се наложи бързо, а позитивните резултати затвърждават очакванията. Той ще може да се прилага като по-ефективна алтернатива на използвания днес лимфовенозен байпас, който показва позитивен ефект при едва около 30% от пациентите с лимфедем.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

!     2018-01-11 17:09:47
В България има ли лекари -специалисти в тази област- Не!
Признато ли е заболяването, предприема ли се необходимата профилактика след операцията или независимо, че дренажите продължават да точат течност от организма, пациента трябва да бъде изписан, защото няма клинична пътека по която да му се приложи някакъв вид лечение...!?
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter