ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Инсулиново хапче забавя изявата на диабет тип 1

Puls.bg   |   04 декември 2017   |   Коментари 0
   
   
Инсулиново хапче забавя изявата на диабет тип 1

Източник: iStockphoto

Известно е, че приемът на инсулин през устата е неефективен способ що се касае овладяване нивата на кръвната захар при болните от диабет. Но според ново изследване такава перорална форма на инсулина би могла, при някои пациенти, да отложи във времето проявата на захарен дибает тип 1, с което се отдалечава във времето и инжекционното му приложение.


От резултатите на проучването става ясно, че даването на инсулиново хапче отлага с до две години и половина пълното разгръщане на диабет тип 1 при пациентите, с най-голям риск от развитието му.


Изследването обхванало 560 участника – деца и млади хора – със средна възраст – 8 години. У тях имало наличие на известни на медицината автоантитела, свързани с повишен риск от развитие на диабет тип 1.


Участниците били разпределени на 4 групи според нивото на техния риск, след което били разделени по случаен принцип на две групи – едната плацебо, а другата – с ежедневна доза от 7,5 милиграма инсулинови хапчета. Половината били проследени за период от 2,7 години, а останалите – за по-кратък период.

 


При повечето от хората даването на инсулинови хапчета не се отразило по никакъв начин нито на вероятността за развитие на диабет тип 1, нито за скоростта на проявата му.


За малка група от участниците обаче, учените установили, че инсулиновите хапчета имали отражение. Това била тази част от хората с най-висок риск от развитие на диабет тип 1 и които били най-близо до инсулинова зависимост.


У участниците, които вече имали забавен исулинов отговор след нахранване, приемът на хапчетата забавил проявата на диабета средно с 31 месеца, сравнено с подобни пациенти в плацебо групата.


Инсулинът в хапчетата се разгражда на нефункционални пептиди в стомашно-чревния тракт. Изследователите предполагат, че при срещата на предразположената имунна система с тези пептиди, тя ги разпозава като относително „безобидни“ и това допринася за забавената автоимунна атака при тези пациенти.


Техните бъдещи надежди са да тестват ефекта от значимо по-високи дози на инсулин, както и възможността за комбиниране на инсулиновите хапчета с препарати, модулиращи имунния отговор.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
За 7 известни личности с хронични заболявания
За 7 известни личности с хронични заболявания
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising