ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво трябва да съдържа аптечката за първа помощ

Боряна Иванова-Огнянова, маг. фарм   |   15 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Какво трябва да съдържа аптечката за първа помощ

Източник: iStockphoto

Аптечката за първа помощ трябва да бъде функционална и същевременно компактна. Следете редовно съдържанието й за свършили консумативи или такива с изтекъл срок на годност.

  • Режещ инструмент – малка ножичка, швейцарско ножче. Необходими са да отрежем бинт, марля, лепенки;
  • 2-3 чифта ръкавици. При оказване на първа долекарска помощ винаги трябва да подсигурим първо нашата безопасност.
  • Бинтове и марли с различен размер. Марлите трябва да са стерилни. Те са необходими за почистване на рана или за кръвоспираща превръзка. Никога не използвайте памук за промивка или за да спрете кръвотечение!
  • Самозалепващи пластири. В аптеките има изобилие от размери и форми. Те са подходящи за закрепване на марли и при по-леки наранявания.
  • Разтвори за почистване на рани и мазеви продукт за осигуряване на стерилна среда. Широко разпространен мит е, че спирта е антисептик. Той е лош антисептик, а може да увреди допълнително наранената повърхност. Като антисептик може да се използва кислородна вода 0,3%. При повърхностни, капилярни наранявания тя има и кръвоспиращ ефект. Разтвор на йод (не йодна тинктура, тя може да нарани тъканите!) той е добър антисептик с дълъг срок на годност (до 1 година) след отваряне. Разтвори на хлорхексидин. В аптеките можете да намерите големи разфасофки и малки дози от 2мл.Като мазеви продукт може да се използва йод под формата на маз.
  • Триъгълна кърпа. Може да се използва за фиксиране на счупен крайник или като кръвоспираща превръзка. Ако не можете да намерите триъгълна кърпа използвайте марли с по-голям размер – 1м/1м или по-големи. Прегъвайки ги по диагонал получаваме триъгълник, който можем да използваме.
  • Медикаменти от първа необходимост. Важно правило при оказването на първа помощ на непознат – никога не давайте какъвто и да е медикамент! В личната ви аптечка е необходимо да имате: обезболяващи, противоалергиен продукт - за перорален прием, (за предпочитане на капки за по-бърз ефект) и за локално нанасяне – спрей, стик. Температуропонижаващи, антидиарийни, продукти за рехидратация.
  • Когато излизаме на открит терен е необходимо да имаме и запалка, свирка, термозащитно фолио. То предпазва както от прегряване така и от измръзване.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter