ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Идва ново пренатално изследване за синдром на Даун

Puls.bg   |   10 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Идва ново пренатално изследване за синдром на Даун

Източник: iStockphoto

Лекари разработват нов тест за пренатално диагностициране на синдром на Даун, който дава много по-акуратни данни от досегашните методи.

 

Основното изследване за синдром на Даун днес включва кръвно изследване със скрининг за наличие на геномни мутации и външен ехографски преглед. Под внимание се взима и възрастта на майката и на база на тези показатели се оценява рискът от генетичното заболяване.

 

При установяване на висок риск от синдрон на Даун у плода се предприемат и по-сериозни инвазивни процедури, с пункция и изследване на околоплодните води или плацентата. Недостатъкът е, че често резултатите са неточни и нерядко се стига до инвазивни намеси, след които се установява, че плодът няма синдром на Даун и намесата е била излишна.

 

Новият, разработван в момента, метод ще дава много по-акуратни резултати за риска от синдром на Даун и ще позволи по-сериозните интервенции да се извършват само при реална нужда от тях. За гарантиране на точността на резултатите при новия метод ще се провежда специален ДНК анализ на кръвната проба на майката, на база на който ще се отчита евентуалното наличие на мутантни хромозоми, преминали от плода в майчината кръв през плацентата.

 

 

За момента новото пренатално изследване за синдром на Даун е въведено в няколко здравни заведения във Великобритания. Проведените досега пренатални изследвания с него сочат, че точността, с която метода открива синдром на Даун, е много висока – над 95%. За сравнение с досегашния метод се постига средно около 81% точност на резултатите.

 

В Обединеното кралство методът се тества в рамките на една година. За този период са проследени около 25 хиляди бременности и е установено, че рискът от неправилно диагностициране на плода със синдром на Даун е намален около 100 пъти. На 10 хиляди бременности се отчитат неповече от 2 погрешни диагнози. Така, в едногодишния период са избегнати около 530 случая на ненужни инвазивни тестове, които при стария метод щяха да са факт.

 

Очаква се през следващата година да започне налагане на иновативния метод във все повече здравни заведения и поетапно да се даде възможност на всички бременни да се подлагат на него, включително чисто профилактично.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Акценти
реклама
Галерия
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
6 нетипични признака за сърдечни проблеми
Анатомия на възпаленото гърло
Анатомия на възпаленото гърло
Производство на биологични лекарства
Производство на биологични лекарства
Няколко удивителни причинители на главоболие
Няколко удивителни причинители на главоболие
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter